İnce'nin 'Memleket Partisi' hangi ittifakın işine yarayacak?

İnce'nin 'Memleket Partisi' hangi ittifakın işine yarayacak?

Dün partisinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na veren Muharrem İnce'nin 'Memleket Partisi'nin hangi ittifakın işine yarayacağı merak ediliyor.

Muharrem İnce'nin 'Memleket Partisi'nin kuruluşu ile birlikte bu partinin en az ihtimalle bile hangi ittifakın işine geleceği merak konusu.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet de bu konuya ilişkin dikkat çeken bir yazıyla değerlendirmelerde bulundu.

Acet, "İnce’nin kendisi cumhurbaşkanı adayı olacak mı?, Aday olur ve ilk turda adayların hiçbiri yüzde 50 barajını aşamazsa, İnce, ikinci turda hangi muhtemel adayı destekler?, Meclis seçiminde CHP tabanından İnce’nin partisine geçiş ne kadar olur?, Bir önceki seçimde HDP’yi baraj üstüne çıkarmak için yürütülen CHP’li seçmenin olduğu “Her evden bir oy” formülü, burada da geçerli olursa, bunun muhtemel sonuçları neler olur?" sorularını sıralayarak tek tek cevapladı.

 

İşte Mehmet Acet'in "Muharrem İnce'nin partisi hangi ittifakın işine yarayacak?" başlıklı o yazısı;

 

CHP’nin son seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, partisi ile ipleri kopardıktan sonra kendi hareketini kurmak için yürüttüğü çalışmaları tamamladı.

Ve dün, partisinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi.

Parti sözcülüğüne getirilen Gaye Usluer’in açıklamalarından öğrendiğimize göre, partinin kurucular kurulunda yer alanlar arasında, CHP'den istifa eden İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Özcan Özel ile birlikte, iş insanları Serkan Ufuk Akgün, Hüseyin Baraner ve gazeteci Şaban Sevinç gibi isimler var.

Partinin siyasi çizgisi hakkında da yeterince fikrimiz var.

Atatürkçü, ulusalcı, kemalist bir çizgisi olacak bu partinin.

Malum, 11 sene önce Deniz Baykal’ın istifa etmesinden sonra, CHP’nin ana rengini oluşturan bu kesim yavaş yavaş tırpanlandı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, arka arkaya girdiği seçimlerin tümünü kaybetmesine rağmen, Cumhuriyet’in kurucusu olan partinin genetiğini ustaca değiştirmeyi başardı.

 

TÜRKİYE GENELİNDE 5,6'LIK KISIM 'OY VEREBİLİRİM' DİYOR

 

Gelinen nokta itibarıyla, İnce gibi partiden uzaklaştırılan, ya da etkisizleştirilen ulusalcı, kemalist kesim, şimdi bu yeni parti üzerinden seslerini duyuracaklar.

Yapılan kamuoyu araştırmalarında İnce’nin partisine gösterilen teveccühün hiç de azımsanamayacak bir oranda olduğu biliniyor.

Türkiye genelinde yüzde 5,6’lık bir kesim İnce’ye kesinlikle oy verebileceğini söylüyor.

Batıya doğru ilerledikçe bu oran artıyor.

Örneğin İzmir’de yüzde 18’lere kadar yükseliyor.

Peki, bu durum yapılacak olan seçimlerde hangi partiyi, ya da daha doğru ifadesiyle hangi ittifakı ne ölçüde etkileyecek?

Bu soruya cevap ararken, muhtemel senaryolara, öncelikli olarak İnce’nin tercihleri üzerinden değinmek yerinde olacaktır.

Soruları sıralayalım:

-İnce’nin kendisi cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

-Aday olur ve ilk turda adayların hiçbiri yüzde 50 barajını aşamazsa, İnce, ikinci turda hangi muhtemel adayı destekler?

-Meclis seçiminde CHP tabanından İnce’nin partisine geçiş ne kadar olur?

-Bir önceki seçimde HDP’yi baraj üstüne çıkarmak için yürütülen CHP’li seçmenin olduğu “Her evden bir oy” formülü, burada da geçerli olursa, bunun muhtemel sonuçları neler olur?

Şimdi gelelim bu soruların cevaplarına.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday enflasyonu olursa eğer, ilk turda ipi göğüsleme ihtimali olan tek isim mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olacaktır.

Ancak ‘herkesin’ aday olması, seçimlerin ikinci tura kalmasına hizmet eder.

İstanbul seçimlerini hatırlayalım.

Saadet Partisi’nin aday çıkarması, hatta ismi hiç duyulmayan bağımsız adayların aldığı oyların seçim sonuçlarını nasıl etkilediğini gördük.

O seçimde Saadet Partisi 120 bin oy alırken, AK Parti ile CHP adayı arasındaki oy farkı 13 binler civarında çıkmıştı.

Peki, seçimler ikinci tura kalırsa İnce’nin tercihi ne olur?

Diyelim Erdoğan ile CHP destekli ‘sağdan’ bir aday son iki isim olarak kaldı, İnce ‘inadına Erdoğan’ mı der, yoksa ‘içim yana yana’ diyerek CHP destekli adaya mı yönelir.

Sanıyorum ikinci ihtimal daha ağır basıyor.

Bu durumda, İnce’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dolaylı katkısının olacağını düşünen AK Partililerin bu görüşlerini yeniden gözden geçirmesinde fayda olabilir.

 

MUHARREM İNCE, CHP İLE ARASINI AÇTI AMA...

 

İnce, CHP ile arasını epeyce açtı evet, bu rahatça görülüyor kırgınlıkları da çok derinlerde.

Ancak, bu durum kendisinin Cumhur İttifakı'na yakınlaştığı anlamında da yorumlanmamalı.

Çünkü böyle bir yakınlaşma da yok gerçekten.

Olur mu?

İmkânsız denemez ama kolayca olur demek de mümkün değil.

Cumhurbaşkanlığı seçimi bahsinde bir ihtimal daha var yalnız, o da Cumhur İttifakı’nın işine gelebilir.

Muhalefet ilk turda bir isim üzerinde anlaşır ve seçimlere üç aday girerse, (Erdoğan, Muhalefetin ortak adayı, Muharrem İnce) o zaman bu tablo Cumhur İttifakının lehine olur.

Neden?

Çünkü, İnce’nin alacağı oyların çoğunlukla muhalefet cephesine gidecek oylardan geleceği ortada.

Diğer yandan, Meclis seçimleri bahsinde de CHP’yi ziyadesiyle düşündürmesi gereken bir senaryo önümüzde duruyor.

 

CHP OYLARINDA SÜRPRİZ DÜŞÜŞLER OLABİLİR

 

CHP tabanının hemen hemen yarısı, Muharrem İnce’nin görüşlerini, Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşlerinden daha kendine yakın buluyor.

Bunun üstüne CHP seçmeni üzerinde bir de, HDP’yi yeniden baraj üstünde tutma telaşı ortaya çıkarsa, CHP’ye Meclis seçimlerinde verilecek oylarda sürpriz düşüşler yaşanabilir.

 


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.