İşleri güçleri algı operasyonu! The New York Times'tan yine skandal sözler!

İşleri güçleri algı operasyonu! The New York Times'tan yine skandal sözler!

Son dakika… The New York Times’tan skandal ‘Türkiye’ iddiası: “Tablo çok daha vahim olabilir”

Amerikan The New York Times gazetesi (NYT), Türkiye'de corona virüsü kaynaklı ölümlerin resmi açıklamaların çok ötesinde olabileceğini yazdı.

The New York Times, İstanbul’daki ölüm kayıtlarından derlediği bilgiye dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin resmi rakamların ve demeçlerin gösterdiğinden çok daha büyük bir corona virüsü felaketiyle karşı karşıya göründüğünü yazdı.

 

nyt.jpg

Habere göre; son iki yılın haftalık ölüm ortalamaları baz alındığında, 9 Mart-12 Nisan arasındaki süreçte sadece İstanbul’da beklenenden 2 bin 100 daha fazla ölüm kayıtlara girdi. Bu sayı, yetkililerin o dönemde tüm Türkiye için açıkladığı corona virüsü ölümlerinden çok daha fazla.

New York Times tüm bu ölümlerin doğrudan corona virüsüne bağlanamayacağını vurgularken, sayıların salgının başlangıcıyla tesadüf eden ölümlerde çarpıcı bir artışı gösterdiğini yazdı. NYT, bunun “pandemi sisini dağıtmak ve gerçek zamanlı olarak verdiği zararı değerlendirmek için araştırmacılar tarafından başvurulan ilk gösterge” olduğunu yazdı.

Türk hükümetinin Covid-19’dan ilk ölümü 17 Mart’ta açıkladığının hatırlatıldığı haberde, New York Times tarafından derlenen istatistiklerin o dönemde İstanbul’daki tüm ölüm sayılarının tarihi ortalamaların çok daha üstünde olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazete bu durumun ise virüsün bu tarihten birkaç hafta önce Türkiye’ye ulaştığının göstergesi olduğunu aktardı.

The New York Times haberinde, salgının ortasında herhangi bir ölüm istatistiğinin yanıltıcı olabileceğini ve “başlangıç niteliğinde” değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gazete, birçok Avrupa ülkesinin “eksik” kabul ettiği ölüm istatistiklerini iyileştirmekle uğraştığını belirtti.

TNYT'nin Pulitzer Ödüllü İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall, hükûmetin Kovid-19 kaynaklı ilk ölümü 17 Mart'ta açıkladığını hatırlatarak, İstanbul'da ölüm oranının daha önce zıplama yaptığını, yani koronavirüsün Türkiye'ye gelişinin geç açıklanmış olabileceğini ileri sürdü.

Gall, "Beştepe Sarayı, dikkatlice organize edilmiş bir propoganda kampanyası uyguluyor" diyerek hastanelerden ve mezarlıklardan neredeyse haber akışı olmadığına dikkat çekti. Haberde, mart ayında "provokatif" paylaşımlar sebebiyle 410 kişinin tutuklanmasına da yer verilerek Türkiye hükümetinin propaganda yaptığı söylenildi.

 

Geçtiğimiz günler de The New York Times henüz Covid-19 virüsü Türkiye'de görülmemişken yaynladığı görsellerle Türkiye'de virüs salgını varmış gibi göstermiş, Türk hükümetinden gelen tepki üzerine görselleri kaldırmak zorunda kalmıştı.

 

tikla-banner-001.jpg

youtube2-004.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.