İsmail Hakkı PEKİN

İsmail Hakkı PEKİN

Çuvala giren ittifak / 04 TEMMUZ 2003

Çuvala giren ittifak / 04 TEMMUZ 2003

04 Temmuz 2003 Süleymaniye’de her zamanki gibi başlamıştı güne insanlar.

Tabii meskun mahal içerisindeki etrafı sivillerle çevrili bir konutta bulunan TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı irtibat timinin bulunduğu binada da o güne özgün bir şey yoktu.

Burada bulunan özel timin görevi irtibat sağlamak,halkla iletişim kanalları oluşturmak, bilgi akışı temin ederek PKK terör örgütünün faaliyetleri ve bilgilerini Silopi’de bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığı Üssüne rapor etmekti.

Timin bulunduğu bölge KYB bölgesiydi ve değişik otoritelerin olduğu bir bölgeydi. KDP bölgesinde olduğu gibi Barzani gibi tek bir otoritenin olduğu ve her şeyin düzenli yürütüldüğü bir bölge değildi.

Bu bakından Süleymaniye’ye gönderilen irtibat timi ve onun komutanı tecrübeli, bölge başkanlığı yapmış Albay rütbesinde biri olmalı ve bölge halkıyla irtibat kurarak bulunduğu bölgenin etüdünü yapmalı, görevine etki edebilecek her türlü bilgiye ulaşmalıydı.

Kim dosttur, kim hasımdır, kim kimle irtibatlıdır, karşılaşabilinecek tehditler ve bunlara uygun senaryolar ve hareket tarzları nedir , bütün bu hususlar
belirlenmeliydi.

Oldukça geniş ve güçlü bir haber elemanı ağı kurulmalıydı.Ayrıca timin herhangi bir tehdit ve tehlike karşısında savunma ve tahliye planları olmalıydı.

Peki söz konusu timin durumu neydi? Tim komutanı binbaşıydı ve seferberlik bölgede çalışmamış ve bu konuda tecrübesi yoktu.

Yukarıda belirttiğim haber ağı kurma dahilyapması gereken hazırlıkları yapmamıştı. Her personelde M16 piyade tüfeği vardı. Timde bir adet de makinalı tüfek bulunmaktaydı.

40-50 araçlık bir ABD konvoyu timin bulunduğu binaya doğru yaklaşmış ve araçlardan inen ABD askerleri binaya girerek tim personelinin bir yerle görüşmesine ya da bir şey yapmasına fırsat vermeden dewrdest etmişlerdi.

Sonra ellerini arkadan bağlayarak ve başlarına çuval geçirerek araçlara bindirmişlerdi, Tabii aynı zamanda timim silah, mühimmat ve belgelerini de
almışlardı.

Hatta baskın sırasında çocuğunu arama konusunda yardım istemek için binada bulunan İrlandalı Pnadomim sanatçısının da başına çuval geçirilmiş ve o da götürülmüştü.

Araçlara bindirilen ti unsurları bilinmeyen bir yere götürülmüştü. Baskın sırasında binanın içinde olmayan ve derdest edilemeyen tim mensubu bir Astsubay durumu telefonla Silopi’de bulunan ÖKKÜ Komutanına rapor etmişti.

Bundan sonra Gnkur. Kh. ve ÖKK’lığı dahil telefon ve diğer haberleşme vasıtaları ile ABD’li yetkililer aranmışve ulaşılamamıştı. Ne Türkiye’de ne de
Amerika’da.

Peki nedeni neydi bu bskının? Ne amaçlanmıştı? Üstelik 04 Temmuzda ABD’nin milli gününde yapılmıştı. Aslında nedeni açıktı. ABD 01 Mart tezkerisinin TBMM ‘de kabul edilmemesi nedeni ile bundan sorumlu tuttuğu TSK’dan ve onun en özel biriminden intikam alıyordu ve buranın hakimi benim diye gözdağı veriyordu.

Söz konusu tezkere ABD’nin Türkiye topraklarını kullanarak kuzeyden Irak’a girmesine ve Türkiye’de elli bin asker bulundurmasına, ikmal üsleri tesis etmesine, İskenderun ve Mersin limanlarını kullanmasına vb. izin veren bir belgeydi fakat TBMM bu tezkereyi Kabul etmedi. Baskının amacı bunun
hesabını sormak ve TSK’nın bu çok özel birimini kullanarak TSK’nın itibarını sarsmaktı.

Böyle bir aşağılayıcı bir durumla karşılaşacağımız hiç aklımıza gelmemişmiydi?

Kuzey Irak’ta çok sayıda üssümüzvardı. ABD’nin işgali sonrası müttefik bile olsak bu tür faaliyetler yapacağını düşünmemiz ve  tedbir almamız gerekirdi. Aslında 22 Nisan 2003 de meydana gelen bir olay olacakların sinyalini vermişti. Ama ne hikmetse biz bu laydan bir sonuç çıkarmamıştık.

Türkiye’den gelen ve Kerkük’e yardım malzemesi taşıyan Kızılay’a ait dört adet TIR ve bunlara refakat eden bir özel timin yarısı kadar bir güç ABD askerleri tarafından yol kontrol noktasında durdurulmuştur.

Durdurulan dört TIR, bunlara refakat eden yarım tim ve bu timin diğer yarısı Erbil’e götürülür ve aranır.

TIR’larda bir şey bulunmaz ancak Özl Kuvvetler Tim personeli 24 saat göz altında tutulur.Sonra salıverilir. Bu olay konusunda ABD’nin bölgedeki sorumlularıyla konuşmak istenir ancak ABD’li yetkililer bu konuda bir talimat
yayınlayacaklarını ifade ederler. Yayınlanan talimat özetle şöyledir; bölgede faaliyet gösteren Özel Kuvvet Unsurları resmi üniforma ile dolaşacaklar, silahlarını açıkta taşıyacaklar ve faaliyetleri konusunda işgal komutanlığı yetkililerini bilgilendirecekler.

Söz konusu talimat bizim bölgedeki unsurlarımız tarafından Türkiye’deki yetkililere de bildirilir. Ancak buna ragmen olabilecekler karşısında bir tedbir alınmaz ve meşum çuval hadisesi meydana gelir.

Aslında ABD’nin TSK’lerine karşı yaptığı ilk aşağılama ve tasfiye operasyonudur bu.

Yani TSK’ya yönelik ilk operasyon Özel Kuvvetler Komutanlığına yapılmıştır. 2003 yılı YAŞ’ında ilk olarak Özel Kuvvetler Komutanı değiştirilmiştir.

Müteakiben de söz konusu komutan Özel Kuvvetlerde büyük bir tasfiyeye gitmiştir.Daha sonraki kumpas davalarla yapılan tasfiyeleri ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin büyük kısmının oynadığı rolü düşündüğümüzde 04 Temmuz 2003 den sonra tasfiyeler yapılarak genetik yapısıyla oynanan Özel Kuvvetler Komutanlığının ABD tarafından hedef alınmasının nedenini daha iyi anlayabiliyoruz.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Hakkı PEKİN Arşivi