İsmailağa Cemaati'nden tartışma yaratan fetva: Bilgisayar oyunları caiz değil

İsmailağa Cemaati'nden tartışma yaratan fetva: Bilgisayar oyunları caiz değil

İsmailağa Cemaati bilgisayar oyunları için “caiz değildir, mekruhtur” açıklaması yaptı.

İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabında yayınladığı ve vatandaş sorularına yanıt verdiği videoda, bilgisayar oyunlarını “mekruh” (haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte yapılmaması istenen şey) olarak nitelendi.

Bu oyunların içerisinde “yaratıcı”, “ilah” gibi kavramlar kullanıldığı için Müslümanların bunları oynaması için “caiz değildir” denildi. 

 

İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabında yayınlanan videoda, bu durumlara şu şekilde açıklama getirildi:

 

''Problemlerden bir tanesi de güncel fıkıh problemlerinden biri, internet oyunlarını veya bilgisayar oyunlarını belirli bir seviyeden sonra şifresini başka birine verip, ondan para almak ve bunu satmak. Şimdi bu tür oyunlarda evvela Hanefi mezhebine göre gerek bilgisayar oyunları olsun gerek insan sağlığına faydası olmayan yani sporlar olsun, bunlar boş iş olduğundan dolayı bu tür işler Hanefi mezhebine göre mekruhtur. Şimdi Hanefi mezhebine göre mekruh olması, esasen bugün internet üzerinden oynanan ya da bilgisayar üzerinden oynanan oyunlara ne kadar ciddi sermayeler verdiği, ne kadar vakitler ayrıldığını gördüğümüz zaman Ebu Hanefi Hazretlerinin içtihadının ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu görmekteyiz.  Mekruh olan fiilin başka bir şahsa satılıp ondan para alınması da aynı şekilde mekruh olacaktır. Bundan dolayı, elde edilen para Hanefi mezhebi açısından mekruhtur.

İkinci olarak; vatandaş bize şunu soruyor. Demin dedik ya sistem batıdan geldiği zaman veya herhangi bir şey batıdan geldiği zaman biz Müslüman olarak bir kere bakacağız. Vatandaşın bize sorduğu soruların çoğunda şu var; ‘Ya hocam işte ‘yaratıcı’, ‘sihir’, ‘ilah’ osu, busu şeklinde oyunun içerisinde İslami akideye ters birtakım şeyler var’. Şimdi biz Müslüman olarak, bizim istikadımıza, akidemize aykırı bu şekilde şeyler varken tutup bir Müslüman’ın orada bir an durması da caiz olmayacaktır.''

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

ismailaga-004.JPG

ismailaga2.JPG

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.