İsrail askerleri, ‘Toprak Günü’nde 2 Filistinli genci şehit etti

İsrail askerleri, ‘Toprak Günü’nde 2 Filistinli genci şehit etti

İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırında, Filistin halkı tarafından düzenlenen barışçıl gösterilere müdahale etti. Olayda 2 Filistinli şehit olurken, 10 kişi de yaralandı.

Gazze Şeridi sınırında düzenlenen barışçıl ‘Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü’ gösterilerine İsrail askerleri müdahale etti. 2 Filistinli şehit olurken, 10 kişi de yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gazze’nin kuzeyinde düzenlenen gösterilerde, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Nidal Sakr Aamara ve 20 yaşındaki Muhammed Cihad Saad şehit oldu.

Açıklamanın devamında, gösteriye müdahale eden İsrail askerleri, 10 kişiyi gerçek mermilerle yaralarken, 23 kişinin ise plastik mermi, mermi parçaları ve göz yaşartıcı gaz bombalarının doğrudan isabet etmesi sonucu yaralandığı kaydedildi.

Gazze sınırında beş ayrı noktada bir araya gelen 10 binlerce Filistinli, İsrail’in işgaline son vermesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kalkmasını talep eden sloganlar attı.

Filistin halkı, 30 Mart 2018’den beri abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında, ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ adıyla barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise, ‘sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan bu yana Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını’ talep eden Filistin halkına gerçek mermilerle ateş açıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail askerlerinin 30 Mart 2018’den beri devam eden barışçıl eylemlere müdahalesinde, 200’den fazla Filistinli şehit oldu.

TOPRAK GÜNÜ NEDİR?

İsrail Devleti, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı bunun üzerine, bu gaspı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenlemeye başladı.

İsrail polisi, gösterilere dahil olan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti. Olaylarda çok sayıda Filistinli de yaralandı. ‘Toprak Günü’ olarak anılan bu vaka, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların kaynağı olan toprak konusunda Filistin halkının gösterdiği mücadelenin simgesi olarak görülüyor.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.