Yolsuzlukla suçlanan Justin Trudeau’nun ses kayıtları yayınlandı

Yolsuzlukla suçlanan Justin Trudeau’nun ses kayıtları yayınlandı

Kanada, Başbakan Justin Trudeau’nun da adının geçtiği yolsuzluk skandalıyla çalkalanıyor. Eski Adalet Bakanı’nın parlamento komisyonuna verdiği ses kayıtları sonrası Kanada Başkanı’nı zor günler bekliyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da adının geçtiği SNC-Lavalin adlı şirketin yolsuzluk skandalı hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Eski Adalet Bakanı konuyla ilgili ses kayıtlarını yayınladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Kanada hükümet yetkililerinin kendisini SNC-Lavalin şirketinin yolsuzluk vakasında soruşturulmasını engellemeye ikna etmeye çalıştığını ifade eden Eski Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybpould, parlamento komisyonuna ses kaydı ve bazı belgeler teslim etti.

SNC-Lavalin’in eski yöneticilerinin, Libya’da 2011 yılında Muammer Kaddafi döneminde, Libya’da ihale alabilmek için rüşvet verdiği öne sürülüyordu. Başbakan Justin Trudeau ise, SNC-Lavalin’in soruşturulmasını engelleyecek ve bunun yerine para cezası verilmesini sağlayacak bir karar alması için Wilson Raybould’a baskı yapmakla suçlanıyor.

Bu skandaldan dolayı Wilson-Raybould, geçen Şubat ayında istifa kararı almıştı.

Justin Trudeau ise konuyla ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor. Ancak kamuoyu yoklamaları, yolsuzluk skandalının, gelecek Ekim ayında yapılacak genel seçimler öncesi Justin Trudeau ve hükümetine olan desteğini sarstığını gösteriyor.

SES KAYDINDA NELER VAR?

Yayınlanan 18 dakikalık ses kaydında, Wilson-Raybould ve üst düzey yetkili Michael Wernick, telefonda SNC-Lavalin soruşturması hakkında konuşuyor. Eski Adalet Bakanı Wilson-Raybould, neler konuşulduğunu kayıt altına alabilmek için Wernick’in bilgisi olmadan konuşmayı kaydettiğini ve davaya müdahale girişimlerinden kaygı duyduğunu belirtti.

Konuşmada Wernick, birçok kez Başbakan Justin Trudeau’nun, şirketin soruşturulmamasını ve anlaşmaya varılmasını talep ettiğini söylüyor. Justin Trudeau ve yetkililer, inşaat firmasının soruşturulması halinde binlerce kişinin işsiz kalabileceğini vurguluyor. Wilson-Raybould ise, görüşmenin etik olmadığı ve bu konuda görüşmeye devam etmelerinin tarafsızlığına gölge düşürebilecek bir durum olabileceği uyarısında bulunuyor.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.