İYİ Parti’den flaş Afrin çözümü: Diplomasiye dönülsün!

İYİ Parti’den flaş Afrin çözümü: Diplomasiye dönülsün!

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, KRT TV'de Afrin'de gerçekleştirilen operasyonu değerlendirirken, Türkiye’nin derhal Esad ile masaya oturması gerektiğini ifade ederek, çözümün diplomasiye dönmek olduğunu söyledi.

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Sözcüsü Aytun Çıray, KRT TV'de yayınlanan, Çağlar Cilara'nın sunup yönettiği Haber Merkezi programında Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin dalı Operasyonu’nu değerlendirdi.

“SUİSTİMAL EDİLİYOR”

Dış politika üzerinden iç politikanın suistimal edildiğine dikkat çeken Aytun Çıray, hükümeti doğrudan Esad'la temasa geçmeye ve terörle mücadeleyi Şam'la birlikte devam ettirmeye çağırdı.

Çıray ayrıca, Türkiye'nin güneyindeki terör koridorunun hükümetin geçmiş yıllardaki hatalarından dolayı oluştuğunu söyledi.

Aytun Çıray'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“EL-BAB’DA 72 ŞEHİDİ HATA YAPTIĞIMIZ İÇİN VERDİK”

Türkiye, Suriye ile ilgili yanlış politikalar uygulamamış olsa idi bugün bizim altımızda terör koridoru olacak mıydı olmayacak mıydı? Olmayacaktı. Mehmetçiği oraya savaşa götürmesine gerek olacak hadiseler zinciri oluşmayacaktı.

Soru şu; bir iktidar var. Yanlışları yapıyor, en yanlışın sonunda bu ülkeyi adeta bir savaşın eşiğine getiriyor. Sonra 'benim dediklerimi yapmazsan, benim siyasetimi desteklemezsen sen yerli ve milli değilsin. Benim yerli ve milli' diyor.

Ben de 'Hayır, gayrı milli olan sensin, milli olan benim. Sen benim milli siyasetimi bozduğun için ben bugün bu sıkıntıları çekiyorum. Sadece maddi değil, El Bab'da 72 şehidi hiç vermemiş olabilirdin. Bundan sonra da hiç şehit vermemiş olabilirdin.

“EN BAŞTA HATA YAPILDI”

Bunları ben söylerken kimsenin moralini bozmak, Mehmetçiğin moralini bozmak gibi bir amacım olmaz. Ama burası yol geçen hanı değil, devlet burası. Herkes ciddiyetle yönetecek bu devleti.

En baştan beri ifade ettim, Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye için çok önemli. Onun için diyorum işte hiç bozmamalıydık o toprak bütünlüğünü. O işlere girmemeliydik. Hilary Clinton'un, Davutoğlu'nun peşine takılmamalıydı kimse.

Toprak bütünlüğünü düşünüyorsak, diyecek Esad 'Kardeşim ne ÖSO'su. Burası benim öz topraklarım. Ben buraya gelip oturuyorum' diyecek. 'Hayır' mı diyeceksin?

“ÖZÜR DİLEYİP ESAD İLE MASAYA OTURACAK”

Hiç zaman kaybetmeden bu hükümet sağdan soldan değil Türk milletinden özür dileyip Esad'la masaya oturacak. Bizim sağlamamız gereken şey Suriye'nin hakikaten toprak bütünlüğüdür. Şam'la anlaşmalıyız 300 kilometresi Suriye'yle, o koridoru Şam'la birlikte terörden arıtmalıyız. Alt tarafı Şam arıtmalı, biz de kendi sınırımızı korumalıyız. Kalıcı çözüm işte budur.

İŞTE AYTUN ÇIRAY’IN ÇÖZÜMLERİ

İYİ Parti olarak sadece eleştirmekle kalmıyoruz, çözüm sunuyoruz.

SUİSTİMAL YAPILMASIN

Çözüm 1: Dış politikayı, iç politika aracı ve bir seçim manipilasyonu olmaktan çıkarmak zorundayız. Derhal hükümeti buna davet ediyoruz. Dış politika megafonla yapılmamalı ve iç politikanın suistimali haline getirilmemeli.

ESAD İLE TEMAS ŞART

Çözüm 2: Derhal Esad'la doğrudan temasa geçilmeli. Türkiye, Esad'la anlaşarak, Şam'la işbirliği yaparak Suriye sınırını PYD, PKK ve her türlü terör örgütünden temizlemeli.

“DİPLOMASİYE GERİ DÖNÜLSÜN”

Çözüm 3: Diplomasiye tekrar geri dönülmeli. Ve dünya önünde yeniden saygın yerimizi elde etmeliyiz. Bu üçüncü maddenin olması için İYİ Parti'nin iktidara gelmesi gerekiyor.

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’ın Türkiye’nin Afrin’de PKK/PYD terör örgütünün tepesine binilmişken “Diplomasiye geri dönülmesi” çağrısı ve bunun da İYİ Parti iktidarı ile gerçekleşeceğini söylemesi oldukça ilginç karşılandı.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.