Kanser tedavisinde yeni umut! Çözüm uzaydan geldi

Kanser tedavisinde yeni umut! Çözüm uzaydan geldi

Bilinen en yüksek özkütleye sahip ikinci metal olan iridyumun, kanser hücrelerini öldürmekte son derece etkili olduğu belirlendi.

İridyumun, kanserli hücreyi öldürdüğü ancak sağlıklı hücrelere zarar vermediği tespit edildi.

Dünyada doğal haliyle çok nadir bulunan iridyum, dünyaya uzaydan gelen ve atmosferde tamamen buhar olmadan yer yüzüne ulaşabilen çok az sayıdaki gök taşından elde ediliyor.

Dünya üzerindeki iridyum rezervi ise 66 milyon yıl önce gezegenimize çarpan ve dinozorları yok eden büyük bir asteroidden kalma.

NADİR VE ÇOK DEĞERLİ

Bilinen en paslanmaz metal olan iridyumdan çok fazla bulunmadığı için aynı zamanda dünyanın en değerli hammaddelerinden biri. Bugün 1 gram iridyumun piyasa değeri 47 dolar civarında.

Bilim adamları, iridyum ile organik maddelerin karışımından meydana gelen bir birleşim ile doğrudan kanserli hücreleri hedef aldılar. Bu sayede kanserli hücreleri, başka hiçbir dokuya zarar vermeden başarıyla imha ettiler.

Uygulama esnasında iridyum birleşimi olan madde, kanserli hücrelerin içinde oksijeni ölümcül seviyelere yükselterek hücrenin kendi kendisini zehirlemesine yol açıyor.

Çin’deki Warwick Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, kanserli dokuya lazer ışını gönderilerek ışığa duyarlı iridyum birleşiminin süreci başlatması tetikleniyor. Kanser terapilerinde giderek kullanımı artan bu yöntemlere ‘Fotokemoterapi’ adı veriliyor.

Kanserli bölgeye zerk edilen iridyum birleşiminin ışına maruz kalmasının ardından tümörün her katmanına nüfuz ederek tüm kanserli hücreleri imha ettiği belirlendi. Aynı yöntem sağlıklı bir dokuya uygulandığında ise herhangi bir etki olmuyor.

Bu yöntem için araştırmacılar en üst düzey teknolojiye sahip ultra kütle spektrometresi kullandı ve bu sayede dokudaki proteinlerin her biri gözlemlenerek kesin anlamda hangi proteinlerin iridyum birleşimi tarafından saldırıya uğradığı görülebildi. Kanserli hücrelerde gözlemlenen binlerce protein modeli incelendikten sonra iridyum birleşiminin kansere yol açan proteinleri ‘ısı şoku stresi’ ve ‘glukoz metabolizması’ sebebiyle yok ettiği tespit edildi.

KANSER HASTALARI İÇİN YENİ BİR UMUT

İridyum ptutonyum ailesinin üyesi olan bir metal ve plotonyum hali hazırda kemoterapi yöntemlerinin %50’sinde kullanılıyor. İridyum ile sağlıklı hücrelere zarar vermeden yeni bir tür terapi şansı da doğmuş oldu.

Araştırmanın tüm detayları Journal Angewandte Chemie dergisinde yayınlandı.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler

Kaynak:euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.