Korona virüs sonrası dünya kabuk mu değiştiriyor? Ezilmiş, sindirilmiş, sömürgeleştirilmiş ülkeler hak arayışına mı girdi? Meksika, Kolomb öncesi eserleri yabancı müzelerden geri istiyor

Korona virüs sonrası dünya kabuk mu değiştiriyor? Ezilmiş, sindirilmiş, sömürgeleştirilmiş ülkeler hak arayışına mı girdi? Meksika, Kolomb öncesi eserleri yabancı müzelerden geri istiyor

Meksika, Kolomb öncesi eserleri yabancı müzelerden geri istiyor

Korona virüs salgını sonrası Dünya'da bir çok ilginç diye nitelendirilebilecek gelişme büyük bir hızla yaşanmaya başlandı. ABD'deki ırkçılık olayları sonrası indirilen Kolomb ve diğer sömürgeci kaşiflerin heykellerinin indirilmesi, Endonezya'nın sömürgeci Hollanda'dan tazminat istemesi, Cumhuriyet olmak isteyen bir çok Afrika ülkesinin başvuruda bulunması gibi bir çok olay ilk akla gelenlerden. 

Geçtiğimiz Pazartesi de Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador  düzenlediği basın toplantısında , “Bu miras parçalarının orijinal yerlerine iadesi için Birleşmiş Milletler'de bir girişim sunmayı ciddi olarak düşünüyorum” dedi.

 

meksika-001.jpg

Viyana'daki Weltmuseum, Aztek İmparatoru Moctezuma tarafından giyildiği söylenen tüylü başlık

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yurtdışındaki müzelerde tutulan Avrupalı ​​kaşiflerin gelişinden önceki yerli eserleri geri alma konusunda Birleşmiş Milletler (BM)'e başvurma fikrini değerlendiriyor.

Başkan, eserleri Avrupa müzelerinde sergilemenin "sömürgeci politikanın" kalıcı bir kalıntısı olduğunu savundu..

Bu ayın başlarında, Andres Manuel Lopez Obrador, İspanyol fatihler tarafından Aztek İmparatorluğu'nun yıkılmasının 500. yıldönümü anısına önümüzdeki yıl sergilenebilmeleri için İspanyol öncesi eserleri ödünç alma talebiyle Avrupa müzelerine ulaştı. İspanyollar, 1521'deki kuşatmadan sonra, Mexico City'yi harabeler üzerine inşa ederek ve yerli halkı yok ederek imparatorluğun başkenti Tenochtitlan'ı büyük ölçüde yok ettiler.

Bununla birlikte, Avrupa kurumları, eserleri Meksika'ya geri gönderme konusunda pek istekli değillerdi. Bazı müzeler talebe henüz yanıt vermezken, diğerleri talebi geri çevirmek için çeşitli teknik nedenler öne sürdüler. Örneğin Viyana'daki Weltmuseum, Aztek İmparatoru Moctezuma tarafından giyildiği söylenen tüylü başlıktan ayrılmayı reddetti ve parçanın "çok kırılgan" olduğu ve bu nedenle hareket ettirilemeyeceği konusunda ısrar etti .

Eski eserleri araştırmanın yanı sıra, Lopez Obrador, Avrupalıları bölgedeki Yerli halklardan özür dilemeye çağıran bir harekete de öncülük etti. Bu ayın başlarında, Papa Francis'e bir mektup göndererek, papazı 16. yüzyılda Amerika'nın fethi sırasında işlenen suçlar için özür dilemeye çağırdı.

Mektupta , "Katolik Kilisesi, İspanyol monarşisi ve Meksika hükümeti, Yerli halkın maruz kaldığı saldırgan zulümler için kamuoyunda özür dilemeli" dedi.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.