Koronavirüsün yeni mutasyonunun adı Omicron oldu! İşte Omicron ile ilgili bilinenler

Koronavirüsün yeni mutasyonunun adı Omicron oldu! İşte Omicron ile ilgili bilinenler

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün yeni mutasyonunun yeni adını "Omicron" olarak belirledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika'da ilk kez tespit edilen ve B.1.1.529 olarak da adlandırılan koronavirüsün (Covid-19) yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırdı ve mutasyonun yeni adını "Omicron" olarak belirledi.

32 mutasyonu barındırdığı belirtilen varyant için Biontech çalışma başlattı. Varyantın yayılımını önlemek için Türkiye 5 ülkeye sınırlarını geçici olarak kapadı.

 

DAHA BULAŞICI

 

Bu mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında "Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. On bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde" ifadelerine yer verdi.

Omicron mutasyonunu taşıyan vaka sayısının Güney Afrika'daki giderek arttığını belirten DSÖ, yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırdığını kaydetti.

Covid-19'un yeni mutasyonu Omicron'un hızla yayılması üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'ye seyahatlere kısıtlama getirilme kararı alırken, AB'nin yanı sıra Rusya ve İngiltere de birçok Afrika ülkesine seyahat yasağı getirdi.

 

TÜRKİYE 5 ÜLKEYE SINIR KAPILARINI KAPATTI

 

Türkiye; Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarını bu geceden itibaren kapattı.

BioNTech, yeni Covid-19 varyantı üzerinde araştırmalara başlandığını duyurdu. Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen varyanta karşı mevcut aşıda yeni bir ayarlama gerekip gerekmediği tespit edilecek. Firma 2 hafta içinde laboratuvar verisi almayı bekliyor.

Bilim insanları Nu varyantında, Beta varyantındaki K417N ve E484A mutasyonlarının tespit edildiğini ve bunların aşıya karşı direnç sağladığını açıklarken aynı zamanda Delta varyantında bulunan N440K ve New York varyantında bulunan S477N mutasyonlarının da tespit edildiğini duyurdu. Bu mutasyonlar da antikorlardan kaçmaya yarıyor.

Uzmanlar P681H ve N679K mutasyonlarının da tespit edildiğini ve bunların normalde birlikte çok nadiren görüldüğünü aktardı. Uzmanlar bu mutasyonların da aşıya direnç sağladığını belirtti.

Bilim insanları Nu varyantında bulunan N501Y mutasyonunun ise bulaşmayı hızlandırdığını dile getirdi. Nu varyantında ayrıca, G446S, T478K, Q493K, G496S, Q498R ve Y505H mutasyonları tespit edildiği kayıtlara geçti. Fakat bilim insanları henüz bunların etkisinin bilinmediğinin altını çizdi.

 

Siyasetacafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.