Memur olmak isteyenler dikkat! Artık tüm personele uygulanacak

Memur olmak isteyenler dikkat! Artık tüm personele uygulanacak

'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması' kanun teklifi kabul edildi. Buna göre ilk kez memur olacakların eşi, anne ve babası da araştırılabilecek. İşte haberin ayrıntıları;

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) daha önceki iptal kararlarının ardından yeniden hazırlanan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması” kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen kanun teklifinde AYM’ye olası bir itiraz durumunda bazı eksiklikleri giderecek hükümler bulunuyor. Örneğin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapacak birimlerin kimler olacağı, bilgilerin değerlendirme komisyonu tarafından 2 yılın sonunda silineceği, uymayanlara hangi cezaların verileceği ifade ediliyor.

Teklifin detayına girildiğinde arşiv araştırması ilk defa atanacak tüm kamu görevlilerine uygulanacak, güvenlik soruşturması ise buna ek olarak stratejik öneme haiz görevler ile tüm üst kademe yöneticilerin atanmasında geçerli olacak. 

 

BİRİNCİ VE İKİNCİL AKRABALIKLAR ARAŞTIRILACAK

 

Güvenlik soruşturmasına tabi olan kamu görevlilerinin eşi, birinci derece akrabalarının yanı sıra “sıhri hısım” dedikleri ikincil akrabalıklar da incelenecek. Gerekirse yerinden, mahallinde araştırma da yapılabilecek. Yani soruşturmaya konu olan kişinin evlenme yoluyla akrabalığı –örn. eşinin babası- cezai durumu dikkate alınabilir hale geliyor.

Bir diğer önemli husus da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen veriler kurumlarda en üst amirin görevlendireceği en az 3 kişi tarafından değerlendirilecek ve komisyonun hazırladığı rapor atamaya yetkili amire sunulacak. Bu rapor istenildiğinde mahkemelere gönderilecek. Böylece tarafsız ve adil bir değerlendirme süreci amaçlanıyor.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.