Mevlana'nın torunu: Mevlevilik seması folklorik değildir 

Mevlana'nın torunu: Mevlevilik seması folklorik değildir 

Mevlana Celaleddin Rumi'nin 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, semanın ulu orta her yerde yapılmamasının yanlış olduğunu söyledi. 

Mevlana Celaleddin Rumi'nin 22. kuşaktan torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru, Mevlevi gösterilerin yanlış olduğuna belirterek, "Sema ayini manevi bir ritüeldir. Bir zikir şeklidir. Ancak insanlarımızın bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi lazım. Hepimizi, en çok da aile olarak bizi üzen, semanın sağda solda bir folklorik öge gibi oynanması. Folklorumuza, gelenek ve göreneklerimize elbette saygımız var. Ancak semanın manevi bir ritüel olduğu unutulmamalı' dedi.

Bayru, Mevleviliğin Hazreti Mevlana'nın öğretilerinin oğlu Sultan Veled ve torunu Arif Çelebi zamanında nesilden nesile geçmesi için kurulmuş bir okul olduğunu ifade etti. 

Bu Mevlevi okulun 1925'e kadar etrafını aydınlattığını belirten Bayru, Mevlana'nın İslamiyetten, hadisler ve Kur'an-ı Kerim'den aldığı bilgiyi insanlarla paylaştığını aktardı.

"ATATÜRK'ÜN SÖYLEDİ SÖZ ÇOK ÖNEMLİ BİZLER İÇİN"

1925'te Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile Mevlevihanelerin kapatıldığına hatırlatan Bayru, "Atatürk'ün, babamın büyük babası Abdülhalim Çelebi'ye söylediği söz çok önemli bizler için. Diyor ki 'Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nda bir ayrıcalık yapamayacağımız için Mevlevihaneleri kapatmak zorundayız. Ama inanıyorum ki Hazreti Mevlana'nın ruhaniyeti, gün gün dünyayı saracaktır.' Şimdi babamızın kurduğu Uluslararası Mevlana Vakfı'nda hizmete devam ediyoruz. Merkezimiz İstanbul'da, şubemiz Konya'da. Tüm dünyadan gelen Mevlana dostlarına hizmet veriyor, bilgiyi paylaşıyoruz" diye konuştu.

"SEMANIN SAĞDA SOLDA FOLKLORİK GİBİ OYNANMASI BİZİ ÜZÜYOR"

Bayru, semanın ulu orta her yerde yapılamayacağını, bunun engellenmesi için çıkarılmış 3 genelge bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sema ayini manevi bir ritüeldir. Bir zikir şeklidir. Ancak insanlarımızın bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi lazım. Hepimizi, en çok da aile olarak bizi üzen; semanın sağda solda bir folklorik öge gibi oynanması. Folklorumuza, gelenek ve göreneklerimize elbette saygımız var. Ancak semanın manevi bir ritüel olduğu unutulmamalı. Semazen, Ayin-i Şerif'e çıkmadan önce abdestlidir, vakit namazını kılmadıysa onu kılar; kıldıysa 2 rekat şükür namazı kılar. O şekilde semaya başlar. 

"SEMA BAŞTAN SONA NEFSİN TEMİZLENMESİNİ ANLATIR"

Sema ayini, baştan sona nefsin temizlenmesini anlatır. Semazen her çark atışında 'Allah' diyerek sema eder. Kına gecesi, düğün ve dükkan açılışlarında sema yapılması üzücü. İnsanların, bunun esas manasını bilseler yapmayacaklarını düşünüyorum. İnşallah hep birlikte bu bilince varır, bu üzücü durumdan kurtulmuş oluruz."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.