Müftülük’ten açıklama:  Kredi kartı ile kurban alınır ancak tek çekim olmalı!

Müftülük’ten açıklama: Kredi kartı ile kurban alınır ancak tek çekim olmalı!

Kurban bayramı yaklaşırken kurban ibadeti konusunda tartışmalarda yeniden alevlendi. Kimler kurban kesebilir sorusu yine gündeme geldi. Bu defa İstanbul müftülüğü yaptığı açıklamada: “ Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir” dedi

 

Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle “kimler kurban kesebilir” ve kurbanlık taksitle alınır mı” soruları vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı.

Her yıl kurban bayramında gündeme gelen bu konu farklı yorumlar nedeniyle kesin bir cevap bulabilmiş değil.

Bu defa da İstanbul Müftülüğü konu ile ilgili ilginç bir açıklama yaptı. İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı 'Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir. Yani tek çekimle herhangi bir faiz oluşmuyor ve bir defada parayı faize bulaşmadan ödüyorsanız sorun yok' dedi.

Ancak bankaların kredi kartına uyguladıkları kurallara göre: kredi kartı borcunu herhangi bir alışveriş faizi oluşturmadan zamanında ve tam olarak ödemeyen, ertesi aya borç bırakanların müftünün belirttiği olanaktan yararlanamayacağı sonucu çıkıyor.
Çünkü;Kredi kartlarında taksitli ödemeler için bankalar aylık faiz uyguluyor.

 

 

kkkk.JPG

 

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, "Kredi kartı ile kurban alınır mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

Maşalı,"Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir. Kurban inşallah makbul olur. Yani tek çekimle herhangi bir faiz oluşmuyor ve bir defada parayı faize bulaşmadan ödüyorsanız sorun yok" dedi.

80 GRAM ALTINI OLAN...

Ayrıca kenarda 80 gram altını olanın kurban kesmesi gerektiğini söyleyen Maşalı, ''Temel ihtiyaçlarını karşılamış, bunun ötesinde kenarda 80 gram altın maddi imkanı bulunan kişiler kurban kesmeli. Hanefi mezhebine göre bu vaciptir. Diğer mezheplere göre de sünnet olarak değerlendirilmiştir'' diye konuştu.

EKSTREYİ TAM ÖDEMEK ŞART TABİİ

İstanbul Müftüsü Maşalı'nın "tek çekimle faiz oluşmuyor, takside bağlamazsanız sorun yok" yönündeki açıklaması, kredi kartı ile faize bulaşmadan nasıl kurban kesilir konusunu tam olarak açıklamıyor:

Kredi kartı ile tek çekim ödeme yaparak kurban alınmış olsa bile o ödemenin zamanında yapılmamış olması nedeniyle faiz uygulanır. Bu açıklamaya göre kredi kartı ile de tek çekim bile olsa faiz ödeme ihtimali var.

Bir başka deyişle, Kredi kartı extresini zamanında ödemeyen vatandaşın kart ile aldığı kurban ödemesine faiz bulaşmış oluyor.

KREDİ KARTI BORCU OLANLARIN SAYISI

2019 yılı başında açıklanan verilere göre; Türkiye'de 65 milyon 483 bin 891 adet kredi kartı var. Bireysel kullanımdaki kartlarda birikmiş borç Eylül 2018 itibariyle 102.4 milyar lira. Bunun 6.5 milyar TL'si (Yüzde 5.7) takibe düşmüş durumda. Bireysel kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bin kişiye ulaştı.

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.