Mürteza ÖZTÜRK

Mürteza ÖZTÜRK

Karabağ alınacak, Turan kurulacak

Karabağ alınacak, Turan kurulacak

Azerbaycan’ın işgal altında bulunan topraklarının geri alınması konusunda şimdiye kadar yapılan sözde “barışçıl” görüşmelerin ve AGİT  MİNSK Grubu’nun artık bir sonuç vermediği ve çözümün mutlak savaş ile sağlanacağı gerçeği bütün taraflarca kabullenilmiş olarak görülüyor.
Bunu ilgili devletlerin yaptıkları açıklamaların yanı sıra, yürütülen askeri faaliyetler de teyit ediyor.

Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıldır işgal altında tuttuğu dağlık Karabağ ve Azerbaycan’ın diğer reyonlarının geri alınması artık kaçınılmaz olmuştur. 
Azerbaycan’ın 11 reyonunu işgal eden Ermenistan’ın artık bu işgali daha fazla sürdüremeyeceği hem Türkiye, hem Azerbaycan tarafından açık bir dille ifade edilmiştir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 2 gün önce BM’de yaptığı konuşmada “Söz bitti artık icraat zamanıdır” diyerek savaş sinyalini verdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Tovuz saldırıları sonrasında yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın saldıran tavrı ve işgali karşısında Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu bildirmesi ve “Azerbaycan’ın alacağı karar ne olursa olsun destekliyoruz” demesi çok açık bir mesajdır.

Bu açıklamaların, savaş öncesi son uyarılar olduğunu da bölgeden gelen askeri hareketlilik haberleri doğruluyor.

Türk İHA’ları ile hava üstünlüğünü sağlayan Azerbaycan’ın seferberlik ilan ederek tam bir savaş konumuna geçtiği, hatta sivil araçların bile ordu emrine tahsis edilerek toplatıldığı ve savaş için gerekli her şeyin hazır olduğunu görülüyor.


ERDOĞAN FAKTÖRÜ
Kardeş dediğimiz ve aynı milletin mensupları olan Azerbaycan’a karşı geçtiğimiz yıllarda Turgut Özal’ın düşmanca tavrının aksine, Erdoğan’ın tam destek vermesi çok önemlidir.

Hatırlarsanız 1990 20 Ocak Bakü katliamında Özal açıkça katliama göz yummuş ve Azerbaycan Türkleri ile bir ilgimiz olmadığını söylemişti.
Şimdi ise Erdoğan, askeri, siyasi ve psikolojik desteği ile Türkiye’nin her şartta Azerbaycan’ın yanında olduğunu söylemektedir. Bu destek Azerbaycan için çok önemlidir.

KARABAĞ ALINACAK

Oluşan şartlar gösteriyor ki, çok yakın zamanda işgal altındaki topraklar Ermenilerden alınacak. Ermenilerin Rus baskısıyla 5 reyonu hemen vermelerini kabul etmeyen Azerbaycan’ın, Karabağ’ın tamamından çekilmedikçe barışın söz konusu olmayacağını ısrarla söylemesi de, savaşın kapıda olduğunu gösteriyor.

Şimdi, Aliyev’in bu sözleri yıllardır söylediğini ancak toprakların alınmadığını söyleyenler olacaktır.

Ancak son aylardaki gelişmeler artık savaştan geri dönüş olmayacağını gösteriyor. 

 

zengezur.JPG

 

ZENGEZUR KORİDORU VE TURAN

Türk dünyasının fiziki birlikteliğini engellemek için Türkiye ile Azerbaycan arasına bir hançer gibi sokulan Zengezur bölgesi Karabağ’dan sonra alınması gereken ikinci işgal altındaki Türk yurdudur.

Zengezur’un Ermenistan’a bırakılması, Rusya’nın küçük bir toprak parçasını kullanarak attığı büyük bir stratejik adımdır. Bu nedenle Türkiye ile Asya’daki Türk devletlerinin kara yolu kapatılmıştır.

Zengezur bölgesi, 40-45 kilometre eninde olup Azerbaycan ile Nahçivan’ı birbirinden ayıran oldukça stratejik konumdaki bir bölgedir. 1920 yılında Zengezur’da yaşayan 224.197 kişilik nüfusun yüzde 70’i Türklerden oluşmaktaydı. Ancak daha sonra Zengezur’a Rusya tarafından Ermeniler yerleştirilmiş ve Türkiye ile Azerbaycan ve Türk dünyası arasına bir duvar örülmüştür.

Türk dünyasının coğrafi birliği ve diğer Türk devletleri ile sınır komşusu olması ancak Zengezur’un da işgalden kurtarılması ile mümkündür.

Bu sayede Türkiye’den Çin’e kadar karayolu ile gitmek mümkün olacaktır. Bu yol ise tamamen Türk topraklarından geçen yoldur. Yani en uzaktaki Türk devleti Kazakistan’dan Türkiye’ye Türk topraklarından geçerek ulaşmak ve bütün Türk devletlerinin sınır komşusu olmasının önü açılacaktır.

Bugün Asya’da birbiri ile komşu olan 6 Türk devleti ile Türkiye arasında bir engel kalmayacaktır. 

Türk milletini meydana getiren bütün akraba halkların bir birlik oluşturmasını istemesi Türklerin en doğal hakkı olduğu gibi kutsal hedefidir.

Türk devletleri arasında kurulan Turan ordusu ve diğer ekonomik, kültürel ve sosyal birlikteliklerin yanı sıra oluşacak coğrafi birlik Turan hedefi için vazgeçilmez bir zarurettir. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürteza ÖZTÜRK Arşivi