Optimar anketinden çarpıcı sonuçlar! Atatürkçüler neden AK Parti'ye oy veriyor?

Optimar anketinden çarpıcı sonuçlar! Atatürkçüler neden AK Parti'ye oy veriyor?

26 ilde anket yapan Optimar anket şirketi, katılımcılara “Siyasal kimlik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?” sorusunu yöneltti.

Optimar Araştırma Danışmanlık Anonim Şirketi, 26 ilde yaptırdığı anket kapsamında katılımcılara “Siyasal kimlik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?” sorusunu yöneltti.

Katılımcıların yüzde 25.2’si kendini ‘Atatürkçü’, yüzde 22,1’i ‘Milliyetçi’, yüzde 9.7’si ise ‘Muhafazakar’ olarak tanımladıklarını söyledi.

Anket sonuçlarını Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir ve Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarından Doç. Dr. Cevdet Yılmaz değerlendirdi.

Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir, anketin insanların gündeme yönelik beklentilerini ölçmek üzere aylık olarak yaptıkları bir hafıza araştırması olduğunu, siyasal kimlik olarak insanların daha çok Atatürkçülük ve milliyetçilik üzerinden kendilerini tanımladıklarını söyledi.

Daşdemir şöyle devam etti:

“Anket sonuçlarında, Atatürkçülük ve milliyetçilik biraz daha ön plana çıkıyor. Ama bunu yükselen bir değer olarak görmemek gerekir. Çünkü toplumda her zaman Atatürkçü bir kesim vardı. Fakat çok fazla ön plana çıkmıyordu. Bu araştırmada net bir şekilde kendisi ortaya koyuyor artık."

‘AK PARTİ DE ATATÜRKÇÜ’ CİDDİ BİR KESİM VAR’

Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir, Ak Parti içerisinde de kendisini Atatürkçü olarak tanımlayan ciddi bir kesim olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“İslamcı düşüncenin temsilcisi olan Ahmet Davutoğlu ve onun politikalarının ciddi anlamda İslamcılık düşüncesine zarar verdiğini görüyoruz. Aslında Türkiye’de İslamcılık, İslami düşünce üzerinde bir antipatiyle karşılanmıyor. Temelde ideolojik olarak İslamcılığı temsil eden kesimin çok fazla olmadığı da söyleyebilir. Türkiye’de milliyetçilik genel itibari ile pozitif bir değerdir. Hatta Anadolu’da iyi bir kimseyi tanımlarken ‘İyi adamdır milliyetçi adamdır’ diye tanımlanır. İnsanların, kendilerini siyasal kimlik olarak nasıl tanımladıklarına baktığımız zaman Atatürkçü ve milliyetçi olarak tanımladıklarını gördük. Bu toplumun genel bir fotoğrafıdır. Ak Parti içerisinde de kendisini Atatürkçü olarak tanımlayan ciddi bir kesim var. Diğer partilerde de böyle bir kesim var. Toplumun ideolojik olarak kendini nasıl tanımladığına bakacak olursak parti tercihleri ile bazen örtüşse de bire bir parti tercihleri ile örtüşmüyor.”

Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir, milliyetçilik için ise, “Siyasal söylemlerde dünya genelinde milliyetçi bir akım var. Avrupa ve ABD’de yükselen bir milliyetçilik dalgası var” dedi.

Daşdemir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu milliyetçilik dalgasını bizim yaptığımız araştırma da ortaya koyuyor. Burada milliyetçi dalganın muhafazakarlıkla veya İslamcılıkla problemi olmayan biraz daha seküler bir yapıya doğru gittiğini görebiliriz. Ben bunu şöyle tanımlıyorum. Milliyetçi merkez söyleminde belki şu anda bir şekilde emperyalizmin sözcüsü olabilen siyasetçiler olduğu gibi, emperyalizmin taleplerine karşı duran, Doğu Akdeniz’de ve diğer bir çok alanda ülkenin menfaatlerini, bize dikte edilen şekilden farklı bir biçimde anlatan siyasetçiler de var. Gelecekte milliyetçilik biraz daha merkezde konumlandırılacak. Bunu şu anki rakamlara ve geçmişte yapmış olduğum araştırmalara dayanarak söylüyorum.”

 

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.