Ortalığı karıştıracak 'HDP CHP'yle birleşecek' iddiası

Ortalığı karıştıracak 'HDP CHP'yle birleşecek' iddiası

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun HDP'nin kapatılmasıyla ilgili ilk incelemesini yaparak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geri göndererek konuyu sürüncemeye bırakmasını Sabah yazarı Mahmut Övür farklı değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun HDP'nin kapatılmasıyla ilgili ilk incelemesini yaparak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geri göndererek konuyu sürüncemeye bırakmasını Sabah yazarı Mahmut Övür farklı değerlendirdi.

Hükümete yakın Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür bugünkü yazısında, "Büyük olasılıkla usul eksiklikleri ve bazı hatalar giderildikten sonra iddianame yeniden AYM'nin önüne gelecek. AYM'nin ne karar vereceğini göreceğiz ama dava açılması halinde siyasetin önünde gerilimli yeni bir süreç başlayacak." diye yazdı.

"AK Parti dahil geniş bir siyasi çevrede şöyle bir beklenti var: Kapatma yerine şiddetle ilişki konusunda sınır tanımayan siyasi aktörlere yasak getirilmesi ve hazine yardımının kesilmesi..." diyen Mahmut Övür yazısında "HDP, CHP ile birleşir mi?" diye sorarak ilginç bir iddia ortaya atıyor.

Daha önce de değişik çevrelerce, HDP'nin kapatılmasının en çok CHP'ye yarayacağı, AKP'yeyse oy kaybettireceği iddiası ortaya atılmıştı.

İşte Mahmut Övür'ün yazısından ilgili bölüm: 

En çok tartışılan ve merak edilense HDP'nin, tıpkı 90'lı yılların başında SHP içinde yer alındığı gibi tekrar CHP ile birleşme olasılığı. Bu birleşmenin CHP'nin başını çekeceği muhalefet hattını İYİ Parti'siz yüzde 35'lere çıkararak güçlendireceği ancak buna Kürt milliyetçilerinin razı olmayacağı söyleniyor. Neden olarak da CHP'nin Kürt meselesiyle ilgili yasakçı ve baskıcı geçmişi gösteriliyor.

Tabii CHP konusunda Kürt milliyetçilerinden çok Kandil'in ne diyeceği önemli... Kandil'in devrede olduğu bir siyasi süreçte, doğal olarak 'küresel dostlar' da devrede olacak. Bu nedenle de CHP ile birliktelik meselesi yabana atılacak bir mesele değil. Ayrıca tam bu noktada ister istemez ABD Başkanı Biden'ın Başkan Erdoğan'a karşı muhalefete destek verilmesi ve muhalefetin bir araya getirilmesi sözü akla geliyor. O sözün gereğini hangi partiler nasıl yerine getirir, onu da önümüzdeki süreçte göreceğiz. Olmaz denilen çok şey olabilir.

 

MİLLİYETÇİ KÜRT PARTİSİ
HDP içinde açık açık tartışılmasa da daha 'milliyetçi' bir yükselişten söz ediliyor. HDP'den daha fazla milliyetçi nasıl olunur bilemem ama HDP'nin daha 'milliyetçi' bir Kürt partisine dönüşeceği söyleniyor. Hangi olasılık devreye girerse girsin, şiddet ve terör karşısında açık bir tavır konulmadığı sürece, partilerle ilgili sorun bitmez ve gerilim sürer...

 

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.