ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer Açıkladı: 15 Dakika Kuralını Artık Kaldırıyoruz

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer Açıkladı: 15 Dakika Kuralını Artık Kaldırıyoruz

Sınavın haziran ayı içinde yapılacak. Özer, "Sınav, okullar kapandıktan sonra yapılacak.

Sınavın haziran ayı içinde yapılacak. Özer, "Sınav, okullar kapandıktan sonra yapılacak.

Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrası 23-24 Haziran 2018.

ÖSYM'nin Türkiye' kurumlar içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve kendi kulvarında adeta bir marka haline geldiğini söyledi.

ÖSYM olarak adayların şikayet ettiği birçok konuda iyileştirmeye gidilecek. Özer, saat"09.45 kuralı konusunda atılacak bir adım olup olmayacağı" sorusunu cevaplarken, "15 dakika kuralını kaldırıyoruz. 

Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız.

Sınavdaki kural ihlallerine dair bazı esneklikler sağlayacaklarını söyleyen Özer, "Önceliğimiz, ÖSYM içinde güvenliği maksimum seviyede tutmak, ondan sonra sınavın sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak. 

Sınav kuralları ile ilgili şu anda çalışma yapıyoruz. Sınavların ölçme ve değerlendirme ilkeleri açısından isabetli ve geçerli olması da her daim önceliğimiz.

Yeni sınav için hazırlıklar tamam

YÖK tarafından açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınav sistemi yapılmasıyla ilgili her türlü hazırlığımızı yaptık. Onunla ilgili hiçbir problemimiz yok. 

Özer, sınava başvurunun mart ayı içinde yapılacağını açıkladı.

Sınav takvimi, sınav zamanları, sınav başlangıç saatine ait çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, "Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak. 

Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını söyleyen Özer, "İki oturum toplam ücret 120 lira olmasını hedefliyoruz.

Prof. Dr. Özer, ikinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacağını söyleyip, "Sınav zamanları ne olacağı konusunda çalışmaları sürdürüyoruz. 

Cumartesi günü öğleden sonraki oturum tek olacağından, sınav zamanı da buna göre ayarlayacağız. 

Sınav zaman konusunda adaylarımızın içi rahat olsun. Zaman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar.

Hatta tercihi netleşmiş olan, sayısal, sözel veya eşit ağırlık tercihi netleşen adayların, sadece iki testi alacakları için çok daha geniş bir zaman içinde soruları çözme imkanları olacak.

Tüm sınav merkezlerinde engellilerin sınava girebilmesi için hazırlık

ÖSYM'de engelli adaylar için daire başkanlığı kurulduğunu, 15 sınav merkezinde engellilere yönelik sınav yapılabildiğini söyleyen Özer, "2018 sene için tüm sınav merkezlerinde engellilerin sınava girebilmesiyle ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. 

Hedefimiz bu. Engelliler bizim için çok kıymetli, engellilerin önündeki engelleri kaldıracağız.

10 sene geriye dönük sınavlar kontrol edilecek

Özer, ÖSYM'nin tüm zamanları masaya getirdiklerini söyledi. Soru hırsızlığına ait davalarla ilgili Özer, "Adalet olmazsa güven duygusu olmaz.

Adaylar, sınavlarda aldıkları puanlara göre üniversitelere yerleşiyorlar veya memur, akademisyen ya da uzman olabiliyorlar. 

Sınav güvenliği ile ilgili konuda kendilerinden önce başlayan bir zamanın olduğunu söyleyen Özer, konuşmasına şöyle devam etti:

Biz bunun takipçisi olacağız ve çok daha güçlü bir hale getireceğiz. Soru hazırlamadan sınavın bitmesine kadar geçen tüm zamanları takip edebilen bir sistem kuracağız.

Ayrıca, geriye dönük olarak da zamanları izlemeye alacağız. ÖSYM'nin yapmış olduğu tüm sınavlara dair geriye dönük incelemeler başlatıyoruz artık. 

Herhangi bir soruşturma olması gerekmiyor. ÖSYM, kendi kontrol mekanizmalarını kuracak.

Yani, belli bir sistematik çerçeve içinde geriye dönük olarak adayların 10 senelik sınav neticeleri rutin olarak kontrol edilecek.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.