Özgür Uyanık yazdı: Venezuelalı bakan Türk uçağıyla ambargoyu delip Fernandez’in yemin törenine katıldı!

Özgür Uyanık yazdı: Venezuelalı bakan Türk uçağıyla ambargoyu delip Fernandez’in yemin törenine katıldı!

Arjantin’in yeni devlet başkanı Alberto Fernandez daha sarayın kapısından girmeden ABD ile kriz çıktı.

Siyasetcafe yazarı Özgür Uyanık, 'Venezuelalı bakan Türk uçağıyla ambargoyu delip Fernandez’in yemin törenine katıldı' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

 

İşte o yazı:

 

'Arjantin’in yeni devlet başkanı Alberto Fernandez daha sarayın kapısından girmeden ABD ile kriz çıktı.

Devir teslim için gelen Trump’un özel temsilcisi törene katılmadan Kongre binasını terk etti.

ABD’nin protestosuna neden olarak Venezuelalı bakan Jorge Rodriquez ve devrik Ekvador başkanı Rafael Correa’nın davetliler arasında bulunması gösterildi. Özel temsilci ayrıca darbe sonucu iktidarı kaybeden Bolivya devlet başkanı Evo Morales’in Fernandez tarafından Arjantin’e kabul edilmesini de eleştirdi.

27 Ekim'de yapılan genel seçimlerde Arjantin devlet başkanı seçilen Alberto Fernandez “baston”u devralarak resmen göreve başladı.

Dün Arjantin Kongre binasında yapılan devir teslim töreninde uluslararası davetliler de hazır bulundu.

Ancak ABD başkanı Trump’un özel temsilcisi Mauricio Claver- Carone devir teslimin gerçekleşmesini beklemeden töreni terk etti.

Arjantin’in yeni dışişleri bakanı Felipe Solá ile de görüşmesini iptal eden özel temsilci Amerikan Devletleri Örgütü “OEA” tarafından alınan uçuş yasağına rağmen Venezuelalı bakanın törene katılmasının kabul edilemez bulduğunu
açıkladı.

OEA 3 Aralık günü, 1947 tarihli Amerikalılar Arası Karşılıklı Yardım Anlaşması “TIAR”ı aktifleştirerek, Başkan Maduro dahil, ABD’nin yaptırım listesindeki, 29 Bolivarcı bakan ve siyasetçiye Amerika kıtasındaki toprakları ve uçuş sahalarını kullanmayı yasaklayan bir karar almıştı.

Ancak 9 Ekim gecesi Türk şirketi “AK Havacılık Ulaştırma” adına kayıtlı Dessault Falcon 900LX tipi bir uçak Venezuela başkenti Karakas’tan bakan Jorge Rodriguez ve diğer dört yasaklı Bolivarcı bürokratı alarak Buenos Aires’e getirdi.

TC-AKE olarak kayıtlı uçağın Maiqueta havaalanından(Karakas) 9 Ekimde 04:38’de havalanıp 10 Ekim 12:47’de Ezeiza(Buenos Aires) havaalanına indiği FlightAware kayıtlarından da görülebiliyor.

“Clarin” gazetesine açıklama yapan Trump’un özel temsilcisi Mauricio Claver-Carone, 5 Kasımda Morales’in kurtarılması için Meksika’da bulunan Alberto Fernandez’le görüşmesinde “Arjantin’le üretken bir ilişki kurmaya niyetliyiz, gereken yardımı yapacağız” dediğini ancak bunun dikkate
alınmadığını ifade etti. ABD’li temsilci, törene davet edilen Venezuelalı bakan “Jorge Rodriguez, Ekvador eski devlet başkanı Rafael Correa’nın Arjantin’e hiçbir faydası olmayacağını” söyleyerek üstü kapalı tehdit etti.

Yeni başkanın ABD ile tek sorunu Bolivarcı liderleri kendi topraklarında ağırlaması değil.

Fernandez geçtiğimiz dört yıl boyunca ülkesinin ağır bir borca sokulmasında ABD’nin sorumluluğu olduğunu açıkladı ve şimdiden “default”(borçların ertelenmesi) kartını masaya sürdü.

Bolton’un gidişiyle Latin Amerika sorumluluğunu üstlenen “Batı yarımküre dairesi” yardımcı sekreteri Michael Kozak’ın başkan Fernandez’le Çarşamba yapacağı görüşmeden sonra durumun netleşmesi bekleniyor.

Ancak siyasi gözlemciler ABD’nin şimdiden Arjantin’i “şer ekseninde” görmeye başladığı ve iki ülke ilişkilerinin düzelme olasılının düşük olduğu yorumunu yapıyor.'

Yazının tamamı için tıklayınız

 

 

siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.