PKK hedef göstermişti! Kırgız Türklerinin yaşadığı Ulupamir dağıtılıyor

PKK hedef göstermişti! Kırgız Türklerinin yaşadığı Ulupamir dağıtılıyor

Yıllarca terörle mücadele kapsamında Türkiye'nin yanında yer alan Van'ın Ulupamir Köyü'nde yaşayan Kırgız Türkleri şimdilerde bölgeye yapılacak olan HES Projesi yüzünden dağılma tehlikesiyle karşı karşıya...

Uzunca bir yıldır PKK ile mücadele ederek bizleri gururlandıran Van’ın Erçiş ilçesine bağlı Ulupamir köyünün varlığı şimdilerde HES Projesi yüzünden tehdit altında.

Özellikle Kırgız Türklerinden oluşan bu köyün yapımına başlanan HES inşaatı, halkın tepkisine yol açtı.

Köye çok yakın bir alanda yapımına başlanan inşaatla birlikte köy halkının da başka bir alana zorunlu göçe tabi tutulacağı konuşuluyor.

 

ULUPAMİR KÖYÜ GÖÇE ZORLANACAK

 

Su gücünden faydalanılarak elektrik üretilen Hidro Elektrik Santrallerine, kısaca HES deniliyor. HES Projesi yüzünden tarım ve hayvancılıkla uğraşan halkın köyündeki dere kuruyacak ve araziyi sulayacak başka bir kaynak olmadığı için Ulupamir köyü göçe zorlanacak. 38 yılda yeni yeni kök salmaya başlayan Kırgızlar için bu yeniden göç anlamına geliyor.

Korona virüsü sebebiyle seslerini yalnızca sosyal medya üzerinden duyurabilen Ulupamirliler, “#UlupamirdeHeseHayır” etiketiyle ve çevrimiçi imza kampanyalarıyla yetkililere ulaşmaya çalışıyor.

 

ulupamir-siyasetcafed-min.jpg

 

'PKK'NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖY'

 

Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, terörle mücâdelede devletin yanında yer alarak teröristle mücâdelenin en önemli unsurlarından biri olmuşlardır. Koruculuk yaparak PKK terörüne engel olmaya çalışan halk; canları pahasına topraklarını korumuş ve şehitler vermişlerdir.

Oluşturdukları süvari birliği ile çoğu göreve atlı giden ve ağır silahların mevzilere taşınmasında atlardan yararlanan Kırgız Türkleri, yaşadıkları ve ana vatanları olarak gördükleri köylerinin ve Türkiye’nin geleceği için her zaman göreve hazır olup vatan bekçiliği yapmışlardır.

 

1982 YILINDA ULUPAMİR KÖYÜNE YERLEŞTİLER

 

Rusya’daki Sovyet rejiminin baskısından dolayı ilk olarak Çin’e, daha sonra Afganistan’ın Pamir Dağları’na göç eden Kırgız Türkleri, Afgan Savaşı’ndan kısa bir süre önce, 1978 yılında; Hacı Rahman Kul Kutlu öncülüğünde yaklaşık 40 aileden oluşan bir grup yeniden yollara düşmüş, Afganistan’dan Pakistan’a göçmüşlerdi. 

 

ulupamir-siyasetcafe-min.jpg

 

Dört yıl Pakistan’da yaşadıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’ye iltica başvurusunda bulunmuşlar, 1982’de Türkiye’ye getirilmişlerdi. Geldikleri yerin iklim koşullarına en uygun yer olması sebebiyle Van’ın Erciş ilçesine bağlı bir yaylaya yerleştirilen Kırgız Türkleri’nin yaşadıkları yere, geldikleri yer olan Pamir’den esinlenilerek ‘Ulupamir’ adı verilmişti.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:Milli Düşünce Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.