Plastik yiyen solucanlar dünyayı kurtaracak

Plastik yiyen solucanlar dünyayı kurtaracak

Her gün milyonlarca plastiğin çevreye saçıldığı dünyamızda bu zehirli atıklarla mücadele için yeni bir solucan türü keşfedildi. Minik solucanlar plastikleri yiyerek tüketebiliyor.

Plastik tüketimimiz her geçen gün artmaya devam ediyor. Son yapılan araştırmalara göre insanoğlu olarak, bir yıl içerisinde yaklaşık 500 milyar plastik poşet tüketiyoruz.

plastik-2.JPG

Ne yazık ki bu sayı, yalnızca plastik poşet kullanımı için geçerli. Diğer plastiklere dair yorum yapmak oldukça zor. Fakat bir yıl içerisinde milyonlarca ton plastik kullanıldığını söylesek yanlış olmaz.

plastik-1.JPG

Hem bizlere hem de doğaya korkunç zararlar veren plastiğin, çeşidine göre doğaya karışması yaklaşık bin yıl sürebiliyor. Durum böyle olunca uzmanlar, uzun zamandır plastiğin dünyamıza verdiği zararı en aza indirmek için uğraşıyor.

 

İspanya’daki Cantabria Üniversitesi’nde gelişim biyolojisi üzerine çalışan Federica Bertocchini, iki yıl önce arka bahçesini temizlerken söz konusu bu minik solucanlar ile tanıştı. Arı kovanından çıkardığı bu balmumu solucanları plastik bir poşete koyan Bertocchini, bir saat sonra plastik poşetin üzerinde minik delikler fark etti. Balmumu solucanları, adını içinde yaşadığı balmumlarından alıyor. Plastik de tıpkı balmumu gibi polimer olduğu için, solucanlar tarafından keyifle tüketilebiliyor.

plastik-3.JPG

Yapılan araştırmalarda polietilen plastiğin üzerine yerleştirilen balmumu solucanlarıdan her biri, saat başına 2 küçük delik açabiliyor!

Örneğin 100 adet balmumu solucanı, yaklaşık 8 saat içerisinde 92 miligram plastik tüketebiliyor. Plastiği yerken kullandıkları enzimler, plastiği “etilen glikol” adı verilen bir maddeye dönüştürüyor

Balmumu solucanlarını inceleyen uzmanlar, diğer solucan türlerinin de plastik tüketip tüketmediğini araştırmaya devam ediyor.

Uzmanlar, un kurdu adını verdiğimiz minik solucanların da polistiren ve strafor köpüğü parçalayabildiklerini keşfettiler. Ayrıca yapılan araştırmalar gösteriyor ki un kurtlarının larvaları, yiyecek bir şey bulamadıklarında pek tercih etmeseler bile polistiren ve straforla da beslenebiliyor.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.