Putin’den Türkiye’ye kritik destek

Putin’den Türkiye’ye kritik destek

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’de Beşat Esad, Mısır’da Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştükten sonra dün akşam Ankara’ya geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Putin ortak basın toplantısında, “Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır” mesajını verdi. Putin, Rusya’nın yarın düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı’nın olağanüstü zirvesine gözlemci olarak katılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2017 yılı içinde 8. kez bir araya geldi. Beştepe’de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kudüs konusunda benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördük. Temasları sürdürme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Erdoğan, ABD’nin kararının infial uyandırdığını belirterek, “Müslümanları, Hıristiyanları ve aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor” diye konuştu.

Putin ise Kudüs kararının bölgeyi daha da dengesizleştirdiğini söyledi. Putin, “Barış süreci BM nezdinde alınan bütün kararlar çerçevesinde yürütülmelidir. Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır” dedi.

Putin, Rusya’nın yarın düzenlenecek Olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine gözlemci olarak katılacağı bilgisini verdi. Erdoğan ise geçen ay Soçi’de İran-Türkiye-Rusya devlet başkanlarının yaptığı görüşmenin ikincisinin yakın zamanda gerçekleşeceğini dile getirdi. İki lider S-400 füze anlaşmasının bu hafta tamamlanacağını söyledi.

ERDOĞAN’I TAKDİR EDİYORUM

Putin, "Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler.

Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak'tan Eylül'e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi.

Ortadoğu'da Putin rüzgarı

Suriye'deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz.

Suriye'de siyasi çözüm konusunda Soçi'de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir.

Bu yılın sonunda yapılacak Astana'yı da görüştük. Erdoğan'ın kişisel çabalarını da takdir etmek istiyorum.

Akkuyu'nun kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Türk akımı da planlı bir şekilde döşenmektedir" diye konuştu.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.