Sait Çamlıca yazdı: Aile Şirketi bir Tarikat: İskerderpaşa

Sait Çamlıca yazdı: Aile Şirketi bir Tarikat: İskerderpaşa

Tarikatların siyaset ile iç içe olduklarını, seçimlere doğrudan etki ederek, seçime girmeden siyasette yer edinmeye çalıştıklarını bilmeyenler, tarikatları birer hizmet merkezi gibi görseler de işin aslı öyle değil.

Tarikat ve siyaset ilişkisi hakkında çarpıcı bir yazı kaleme alan Sait Çamlıca, siyasetcafe’deki köşesinde bu konuyu ele aldı.

“Bütün cemaatlerin ortak bir yalanı var. Hepsi ‘Bizim işimiz siyaset değil hizmettir’ derler ve yalan söylerler.” İfadeleri ile tarikat-siyaset ilişkisini örneklerle anlatan Çamlıca, örnek olarak,  İskenderpaşa cemaatinin siyasi ilişkilerini anlattı.

 

Aile Şirketi bir Tarikat

 

Bir cemaatin nasıl aile şirketine dönüştüğünü anlatan Çamlıca, yazısında şu ifadelere yer verdi.

“İskenderpaşa Cemaati olarak bilinen, 1970’li yıllarda liderliğini Mehmet Zahit Kotku’nun yaptığı bir tarikat, sonradan Aile şirketine dönüşüyor. 1980 yılında Mehmet Zahit Kotku ölünce, onun yerine Mahmut Esat Coşan tarikatın başına geçiyor.

Mahmut Esat Coşan, Mehmet Zahit Kotku’nun damadı. ‘Tarikatın ileri gelen alimlerinden olduğu için mi, damat olduğu için mi tarikatın başına geçiyor?’ sorusunun cevabını o dönemin şahitleri ölmeden önce anlatırlar inşallah.

Prof. Dr. Cevat Akşit, Uludağ Üniversitesinde görev yaparken öğrencilerine ‘İskenderpaşa cemaatinin başına ben geçecektim ama damat elimden aldı’ dediğini bana birçok öğrencisi anlattı. Böyle bir şey söylememişse çıkıp açıklama yapabilir.

 

Mahmut Esat Coşan ve Erbakan

 

Benim gibi 1990’lı yılların başında lise çağlarını yaşamış olanlar İLKSAV ve MGV tartışmalarını iyi bilirler. Vakfın adı İLKSAV idi ama Mahmut Esat Coşan’a bağlı cemaat HakYol Vakfı ekibi veya İskenderpaşa Cemaati olarak biliniyordu.

İmam Hatip Lisesinde öğrenci olduğumuz yıllarda, bazı hocalarımız bizi İLKSAV (İlim Kültür ve Sanat Vakfı) sohbetlerine götürürdüler…

Aynı zamanda MGV (Milli Gençlik Vakfı) sohbetlerine de giderdik. İLKSAV başında Mahmut Esat Coşan’ın olduğu bir vakıf yapılanması, MGV ise Milli Görüş geleneğinin gençlik yapılanmasıydı. 

Bir anda ne olduysa İLKSAV ve MGV kavgası başladı. Meğer Esat Coşan, Erbakan aleyhinde bir konuşma yapmış. Bu konuşmanın içeriğini internette bulup okuyabilirsiniz. Biz o zaman MGV’de kaldık ve bize İLKSAV ekibinin ‘fesat’ çıkarttığını söylediler.

Ayrıntısına girmeyeceğim ama sonradan anladığım şu oldu. Esat Coşan, Erbakan hocanın kendisine biat etmesini istemiş. Rahmetli Erbakan hocanın Mehmet Zahit Kotku’ya olan hürmet ve muhabbetini müritlik olarak algılayan Esat Coşan, Erbakan Hocayı kendine mürit yapmak istedi.

Erbakan hoca bunu kabul etmeyince arkasından bir sürü laf söylendi. Hatta İLKSAV yöneticilerinin bazıları, Necmettin Erbakan’ı Antalya’da otelde bayanlarla gördüklerini bile söyleyecek kadar ileri gidip utanmadan iftira attılar.    

 

Yazının tamamını okumak için lütfen tıklayın

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.