Salgın yeniden mi başlıyor? 3 ayda 75 can aldı

Salgın yeniden mi başlıyor? 3 ayda 75 can aldı

'Domuz gribi' olarak bilinen H1N1 virüsü yeniden yayılmaya başladı. 3 ayda 75 kişinin hayatını kaybettiği domuz gribi nedir? Nasıl bulaşır? İşte detaylar;

Hindistan'da, 'Domuz gribi' olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle 3 ayda 75 kişi hayatını kaybetti. Yerel basındaki haberlere göre, haziran sonundan bu yana ülkede 700 kişide domuz gribi virüsü tespit edildi.

Virüs nedeniyle 75 kişi yaşamını yitirdi. Ülke genelinde yaklaşık 6 bin kişi de domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Domuz gribi belirtileri nelerdir?

Domuz gribi, mevsimsel grip gibi belirtiler gösteriyor. O nedenle grip belirtilerini hafife almamanız gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle hastanın ateşi 3-4 gün içinde düşmüyorsa muhakkak doktora gidilmesi gerektiğini söylüyor.

H1N1 virüsü, öksürme ve hapşırma şeklinde ağızdan çıkan damlacıklar sonucu diğer griplerle aynı şekilde insandan insana yayılabilir. Bu damlacıkların teması ve ağız ve burun yollarıyla hastalık kolayca kişiden kişiye bulaşabilir.

Domuz gribine yakalananlar ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?

Domuz gribine yakalanan hastalar, hastalığın belirtilerinin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.

Domuz gribi, virüs bulaştıktan 18-72 saat arasında ortaya çıkar. Genellikle öksürük, 39 dereceye kadar çıkan ateş, baş ağrısı ve halsizlik domuz gribinin ilk belirtileri arasındadır. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kas ağrıları ve eklem ağrıları da belirtiler arasında yer alır. Klinik bulgulara bakılarak domuz gribi, mevsimsel gripten ayırt edilemez. Hastanın ateşi 1-2 saat içinde 38–40 dereceye çıkabilir. Eğer hastanın ateşi 3-4 günde düşmezse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Özetle domuz gribi belirtileri kısaca şöyle:

● Ateş,
● Öksürük,
● Boğaz ağrısı,
● Yaygın vücut ağrısı,
● Baş ağrısı,
● Üşüme
● Yorgunluk
● Bazı vakalarda ise kusma ve ishal de görülür.

Domuz gribi tanısı nasıl konur?

Domuz gribi tanısı, PCR yöntemi ile konulur. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılabilir. 

Domuz gribi en çok kimlerde görülür?

Risk grubu, özellikle 2 yaş altı çocuklar, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar, astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, REYE sendromu nedeniyle 19 yaş altı kan sulandırıcı tedavisi alanlardır. 

Domuz gribi ilaçla tedavi edilir mi? 

Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçlar doktor tarafından önerilmediği müddetçe asla reçetesiz kullanılmamalıdır. 

siyasetcafe.com

bakandan-mujde-kasimdan-sonra-muzeler-ucretsiz-siyasetcafe.jpg

kamuda-yeni-donem-siyasetcafe.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.