Samsun’dan obezite ile savaş çağrısı

Samsun’dan obezite ile savaş çağrısı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Atmaca, Dünya Obezite Günü nedeniyle 'Hadi Samsun: Obeziteye Karşı Hep Birlikte' diyerek sosyal medyada obeziteye karşı mücadele çağrısı yaptı

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteyle mücadele etmek ve daha sağlıklı bir toplum HADİBİRLİKTE kampanyası çerçevesinde bu kez Samsun’dan ‘HADİ’” çağrısı yaptı: Hareket et, Alışkanlıklarını Değiştir, Dengeli Beslen, İyi Yaşa. 

 

Dünya Obezite Günü kapsamında düzenlenen toplantıda Ondokuz  Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Atmaca’nın “Hadi Samsun: Obeziteye Karşı Hep Birlikte” konulu sunumu ile obezitenin o kadar basit olmadığını dile getirerek, katılımcıları obeziteye karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon obeziteli var. Türkiye’de ise 20 milyon obeziteli birey var. Bu da Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obeziteli olduğunu gösteriyor.

 

Prof. Dr. Ayşegül Atmaca, yapılan toplantıda, obezitenin bütün dünyada yaygın ve yetişkinlerin yanı sıra çocukları da etkileyen kronik bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Obezitenin sağlığı bozabilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Atmaca, bunun en kolay tanı yönteminin de vücut kütle indeksine (VKİ) bakarak yapılabileceğini söyledi. VKİ, vücut kütlesinin, uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. VKİ 18.5 altındaysa zayıfsınız, 18-25 arasında normal kilolu, 25-30 arasındaysa fazla kilolusunuz demektir. Bir diğer ölçüm yöntemi de bel çevresidir. Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 90 cm üzerinin fazla kilolu,;kadınlarda 90 cm, erkeklerde 100 cm üzerinin obeziteli olarak tanımlandığını belirtti.

 

Prof. Dr. Atmaca, “Kilo vermek birçok hastalık riskini azaltır. Bir kilo vermek kan basıncını 1 mmHg düşürür. Beş kilo vermek diyabet riskini %55, osteoartrit riskini %50 azaltır. Onbir kilo vermek obstrüktif uyku apnesi riskini %76 düşürür” dedi.

 

 

ÖNEMLİ BİLGİLER

 

 -Obezite, sadece kozmetik bir sorun değil, karmaşık ve çok faktörlü bir hastalıktır.

- Obezite başta diyabet ve kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olur.

- Obeziteyle mücadelede toplumun her kesimine görev düşmektedir.

- Obeziteyle mücadelede hareketli hayat ve sağlıklı beslenme çok önemlidir ve evde başlar.

- Obezite tedavisinde sırasıyla egzersiz, diyet, davranışsal tedavi, ilaç ve cerrahi olarak yer alır.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.