Seçimlerde itiraz süreci nasıl işleyecek?

Seçimlerde itiraz süreci nasıl işleyecek?

31 Mart yerel seçimleri geride kalırken, AK Parti'nin Ankara ve İstanbul sonuçlarına gelen itirazların ardından gözler YSK ve itiraz sürecine çevrildi.

31 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçimlerin sona erdiğini ve sandıkların yüzde 80'ine ait tutanakların partilere iletildiğini açıkladı.

31 Mart seçimlerinin ardından gündem ise İstanbul ve Ankara gibi iki metropol şehrinin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı sonuçlara yapılacak itirazlar üzerinde yoğunlaştı.

AK Parti, Ankara ve İstanbul'da sonuçlara itiraz edeceklerini ve bazı usûlsüzlükler tespit ettiklerini duyurdu. Bu usulsüzlüleriden örnekler verildi.

PEKİ SEÇİMLERE İTİRAZ SÜRECİ NASIL OLACAK?

Peki şimdi gözlerin çevrildiği itiraz süreci ve YSK’nın bu süreçte nasıl rol alacak?

Buna göre bugün itibariyle itiraz süreci başlamış durumda. İstanbul veya Ankara'da, herhangi bir siyasi parti yarın saat 15.00'e kadar ilçe seçim kurullarına ilgili sandıklarla ilgili itirazlarını bildirecek. İlçe seçim kurulları ise Çarşamba ve Perşembe günleri bu itirazı değerlendirecek ve kararını verecek.

CUMA GÜNÜNE KADAR İTİRAZ EDİLEBİLİNECEK

Seçimlerde şüphe ve yanlışlıkların yaşandığına dair siyasi partiler, İlçe Seçim Kurulu tarafından alınan bu karara da Cuma gününe kadar itiraz edebilecek. Bu itirazları bu kez İl Seçim Kurulu iki gün boyunca değerlendirecek ve bir karara bağlayacak. Daha sonra ise üç gün süreyle Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz yapılabilecek. YSK, üç günlük değerlendirme sürecinde kesin kararını açıklayacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 11-12 Nisan'da nihai kararını açıkladıktan sonra belediye başkanları kesinleşmiş olacak.

SİYASETCAFE.COM

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.