Şener Mengene

Şener Mengene

BM'de Diplomatik Strateji

BM'de Diplomatik Strateji

BM'de önemli bir oylama gerçekleşti. 75. BM Genel Kurulunda Türkiyenin adayı Emekli Büyükelçi, AB eski Bakanı ve Başmüzakereci ve TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır tek aday olarak seçildi.

192 ülkeden 178' Türkiyenin adayını destekledi. Bu önemli bir diplomatik kazanımdır. BM, NATO, AB gibi kurumlarda Genel Sekreter ve Genel Kurul Başkanlığı çok önemli görevdir. 

 

sener-mengene-001.JPG

 

BM Daimi Temcilsimiz Feridun Sinirlioğlu ve ilgili diplomatlarımızı tebrik ederim, güzel bir çalışma yapılmış. Böyle bir görev neden, böyle bir dönemde Türkiye'ye verildi. Bunu çok iyi analiz etmek gerekir. Geçmiş bilgilerimizi gözden geçirelim. Daha önce BMGK'ya seçilen Türkiye ikinci defa seçilememişti.

 

sener-mengene7487.JPG

 

Bunun çok sayıda sebebi var, önemli sonuçları da olacaktır. Öncelikle şunu söyleyebiliriz, ABD, Irak, Suriye, Libya, Akdenizde Türkiye'ye daha yakın politikalar izlemeye başladı.

Türkiye'nin, Rusya, Çin ve Türk Dünyasına daha fazla yakınlaşması istenilmiyor. Aynı şekilde D-8 ile de yeniden bir girişimde bulunması da uygun görülmüyor.

Bunun gibi çok sayıda sebep var. ABD-Hindistan/Çin-Pakistan gerilimi sıcak bir çatışmaya dönüşebilir.

 

sener-mengene547.JPG

 

Birinci dünya savaşında İngiltere, Osmanlı Devletini tarafsız bırakmak istemişti, şimdi aynı rolü ABD Türkiye'ye vererek olası bir savaşta tarafsız bir konumda istiyor da olabilir.

Çin-Hindistan gerilimi tırmanıyor. Bir sıcak çatışmaya dönüşebilir. Türkiye, Çin-Pakistan bloğunu desteklemesin diye böyle bir görev de verilmiş olabilir. Bir'den çok jeostratejik, jeopolitik, jeoekonomik, diplomatik ve stratejik amaç hedeflenmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şener Mengene Arşivi