Serap Balaman Morel yazdı: Kanadalı Tır sürücüleri derin devletin bel kemiğini kıracaklar mı?

Serap Balaman Morel yazdı: Kanadalı Tır sürücüleri derin devletin bel kemiğini kıracaklar mı?

Serap Balaman Morel, Kanada hükümetinin TIR şoförlerine ABD’ye giriş ve çıkışlarında “aşı” olma zorunluluğu getirmesini ve bunun akabinde gelişen protesto sürecini kaleme aldı.

15 Ocak tarihinde Kanada hükümeti TIR şoförlerine ABD’ye giriş ve çıkışlarında “aşı” olma zorunluluğu getirdi. Buna uymayanlar ise her defasında iki hafta boyunca karantinada kalacaklar.

Bu zorlamaya karşı çıkan TIR sürücüleri söz konusu yasakların 29 Ocak tarihinden itibaren kaldırılmasını talep ederek, kararları protesto için 15 Ocak tarihinde başkent Ottawaya doğru harekete geçtiler.

Yol boyunca onlara tüm Kanada genelinden ve Amerika'nın kuzeyinden gelen Amerikalı şoförler de akın akın katıldılar. Yollara dizilen halkın çoğunluğundan destek ve sevgi gösterileri alıyorlar.

 

cvcvcv.JPG

 

Kamyoncuların en büyük destekçileri her yaştan muhafazakarlar, milliyetçiler, çocuklar ve gençler. 4-12 yaşlarında küçük çocukların onlara gönderdikleri sesli teşekkür mesajları radyo kanallarında yayınlanıyor ''Bizim adımıza direndiğiniz için çok teşekkür ederiz'', ''Sizler bizim kahramanlarımızsınız''
gibi mesajlar yağıyor.

Bazı sürücüler kendi nakliyat şirketlerinin sahibi. Toplumun ekonomik ve sosyal hayatının bel kemiği olan nakliyat işinin aksaması tedarik zincirini etkileyerek halkın öfkesini de ya kendi üzerlerine çeker ya da hükümete karşı yönlendirir. Görünen o ki halk bu Özgürlük Konvoyuna sonuna kadar destek veriyor.

 

zxzc.JPG

 

Şu an için 100 kilometreyi geçen, 50.000 in üzerinde sayıda araçtan oluşan bu Özgürlük Konvoyu başkent Ottawaya bugün vardı. Bu konvoya katılanlar, 71.000 aktif askeri olan Kanada Ordusundan daha da kalabalık. Trudeau’nun televizyon ekranlarından halka seslenişinde ”Küçük bir azınlık güruh”
diye bahsettiği, nakliyat sektörünü ayakta tutan protestocu vatanseverler.

Dünya tarihindeki gelmiş geçmiş en büyük konvoy olarak tarihe geçen bu halk hareketi şimdi kukla Başkan Justin Trudeau'nun kapısına gelip dayanıyor ve Trudeau kaçıyor, toplum içine bile çıkamıyor.

 

ser.JPG

 

Britanya İmparatorluğuna, Kraliçe ve Monarşiye bağlı bir Dominyon ülkesi olan, çoğulcu oy sistemini kullanan Kanadalılar, Avam Kamarası'nda belirli bir seçim bölgesini temsil eden yerel Parlamento Üyesine oy verirler. Avam Kamarası'nın güvenini kazanma olasılığı en yüksek olan partinin lideri
başbakan olur. Bu şekilde son iki seçimde çoğunluk oyu almasa bile 2015 yılından beri Kanada Başbakanı olan geçmişinde karanlık noktalar olan Justin Trudeau, 3 doz “aşı –lı “ ve son virüs testinin olumsuz olmasına rağmen, ünlü virüse maruz kaldığını, kendisini sosyal yaşamdan çekeceğini açıklarken, gazetecilere verdiği demeçte “Bu salgından kurtulmanın yolunun herkese aşı yaptırmak olduğunu biliyoruz ve Kanadalıların yüzde 90’ına yakın ezici çoğunluğu tam olarak bunu yaptı.

Ottawaya doğru yola çıkan, ifade ettikleri kabul edilemez görüşlere sahip olan küçük bir azınlığın Kanadalıları temsil etmediğini” söyledi. Fakat konuşurken yüz ifadesi gözle görünen bir korkuyu yansıtıyordu.

Sosyal Medya Face Book 600.000 takipçisi olan Canada Truckers For Freedeom (Kanadalı Şoförler Özgürlük İçin) sayfasını aniden kaldırdı, yok etti ve hareketi desteklemek için maddi yardım yapılan ‘go fund me’ uygulaması şu ana kadar halktan toplanan 6 milyon doları harekete destek komitesine, sahiplerine vermiyor. Ottowa’da yaşayan vatandaşların bildirdiklerine göre trafik polisinin anında görüntü veren şehir sokaklarını izleyen kameraları kalabalık halk kitlesini göstermemek için durduruldu
ve eski filmleri yayınlayarak, sokakları boş gibi gösteriyorlar.

Dönüş Noktası geldi mi?

 

tyty-001.JPG

 

Aşırı nazik, insancıl, çok uyumlu, sade insanlar olarak bilinen Kanadalıları bile patlama noktasına getiren zorbalıklar, sonunda, dünyanın bir çok ülkesinde de son iki yıldır uygulanan insanları yalnızlaştırma, toplumsal yaşamdan ve birbirlerinden yalıtma dayatmasına karşı halkı bir araya
getiriyor.

Zor koşullarda çalışan, toplumun ve ekonominin bel kemiğini oluşturan vatanseverler kendilerini ülkelerinin Ordusunun gelip kurtarmasını bekleyeceklerine harekete geçtiler ve bu insanlar tarihi değiştirecekler.

 

uyi.JPG

 

Nakliyatçılara aşı zorbalığı yapanlar giderek yaygınlaşan marketlerdeki boş raflara ve ihtiyaçlarının karşılanmadığına öfkelenen halkı karşılarında görüyorlar. Tüm ülkelerden konvoya destek yağıyor. Bu hareket diğer ülkelerdeki özgürlüğe inanan insanlara ilham verecek ve özgürlük heyecanı diğer ülkelere de yayılacak gibi gözüküyor.

 

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.