Şimon Peres TBMM'de konuştu

Şimon Peres TBMM'de konuştu

Tarihte bugün, İsrail'in eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM'de ilk konuşan İsrail Devlet Başkanı olmuştu.

TARİHTE BUGÜN

İSRAİL ESKİ CUMHURBAŞKANI ŞİMON PERES TBMM'DE KONUŞTU

İsrail'in eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM'de ilk konuşan İsrail Devlet Başkanı olmuştu.

13 Kasım 2007 Salı günü İsrail Eski Cumhurbaşkanı Başkanı Şimon Peres, TürkiyeBüyük Millet Meclisi`nde bir konuşma gerçekleştirmişti.

İLK KEZ MÜSLÜMAN BİR ÜLKEDE KONUŞMUŞTU

Peres, ilk kez Müslüman bir ülkenin parlamentosunda konuşmuştu.

Konuşmasında, Atatürk'ün, Cahit Sıtkı Tarancı'nın sözlerinden alıntı yapan Peres, iki devletin dostluğundan bahsetmişti.

ALKIŞLAMAYAN TEK İSİM 'YAZICIOĞLU'YDU!

Peres'in konuşmasını Dönemin Başbakanı Erdoğan, büyük bir zevkle alkışlamıştı.

Alkışlamayan tek bir isim vardı.

O da "Emzikli bebeklerin katilini dinlemem" diyerek TBMM Genel Kurulu'na girmeyen Muhsin Yazıcıoğlu'ydu!

'ONE MİNUTE' GERÇEĞİ

Dönemin Başbakanı Erdoğan, Davos'ta 29 Ocak 2009 günü düzenlenen Dönemin BM GenelSekreteri Ban Ki Moon, İsrail eski Cumhurbaşkanı Simon Peres'in de katıldığı "Gazze: Ortadoğu'da Barış" panelinde konuşmasının kısıtlanmasına 'one minute' diyerek tepki göstermiş ve 'benim için Davos bitmiştir' diyerek salonu terk etmişti.

Sonra ne oldu?

Erdoğan, Davos'ta WEF Başkanı birlikte basın toplantısı düzenlemişti.

'TEPKİM MODERATÖREYDİ'

Konferansta kendisine yeterli konuşma süresinin verilmediğini belirterek 'tepkim moderatöreydi'demişti.

Erdoğan 'Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne de Peres’i hedef aldım' diyerek tepkisinin moderatöre olduğunu belirtmişti.

ERDOĞAN AİLESİNİN İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLERİ

Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın Davos'taki panelde konuşmasını kesen İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i ‘One minute' diyerek azarlamasıyla Türkiye İsrail'in arası açılmıştı.

2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 9 Türk'ün İsrail askerleri tarafından öldürülmesi ise iki ülke arasındaki ilişkileri bitirme noktasına getirdi. Bu olaydan sonra İsrail'e büyük öfke duyan Erdoğan, “Ticari ilişkilerimizi, askeri ilişkilerimizi ve askeri savunma sanayisinene yönelik çalışmalarımızı askıya alıyoruz” açıklaması yapmıştı. İsrail'le iş yapan işadamlarını da uyarmıştı.

BURAK ERDOĞAN'IN 'GEMİCİKLERİ'

İsrail'in Yedioth Ahoronot gazetesinin haberine göre, Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan, son yıllarda iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kötüleşmesine rağmen sahibi olduğu gemi ile İsrail'e ticaret yapmaya devam etmişti. Burak Erdoğan'ın 95 metrelik dev yük gemisi Safran1'in defalarca İsrail'in Aşdod Limanı ile Türkiye arasında her iki yönde kargo taşıdığını yazdı.

SORU İŞARETLERİ

Erdoğan ve İsrail arasında ilişkiler her ne kadar olumsuz gösterilmeye çalışılsa da Erdoğan'ın YahudiÜstün Cesaret Madalyası'nın alan ilk müslüman devlet adamı olması, İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Meclis'te konuşma yapmasına öncü olması, 'one minute' vakası sonrası 'tepkim moderatöreydi' deyip geri adım atması, 'Mavi Marmara' olayı sonrası 'ticari ve siyasi ilişkilerimizi askıya alıyoruz' deyip 'gemicik'lerinin bir türlü İsrail limanlarında geri dönmeyişi ve daha fazlası şimdilik akıllarda soru işareti olacak kalacak.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.