Sinan Çetin'e Çanakkale göndermesi

Sinan Çetin'e Çanakkale göndermesi

Tarihçi İlber Ortaylı, Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümü nedeniyle Twitter hesabından mesaj yayınladı. Ortaylı evinin bahçesine plato kurarak Çanakkale filmi çeken Sinan Çetin'de gönderme yaptı.

İlber Ortaylı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümünde resmi Twitter hesabından, "Çanakkale Birinci Dünya Savaşı’nın kaderini, savaş sonundaki gelişmeleri etkileyen büyük olaylardandır. Çanakkale Deniz ve Kara Muharebeleri, dünya tarihinde kendi anısına dikilen abide kadar kalıcı ve destansıdır. Türkler, liselerdeki genç aydınlarından kasabalardaki becerikli zenaatçısına, ancak 40 yılda telafi edebilecekleri büyük kayıplar verdiler. Çanakkale ve Kut’ül Ammare cepheleri, Britanya’yı sarsan, İngiliz kamuoyunu imparatorluk uykusundan uyandıran savaşlardır. Hem yanlış tarafta hem de bizim olmayan bir savaşın içindeydik, yenilgi kaçınılmazdı ama bu arada vatanımızı ve insanlarımızı da kaybettik" mesajını paylaştı.


"EVİNİN BAHÇESİNE SİPER KAZARAK..."

Ortaylı, Yönetmen Sinan Çetin'in 2012 yılında evinin bahçesine plato kurarak çektiği 'Çanakkale Çocukları' filmine de şu mesajıyla bir gönderme yaptı, "Bu dramatik muhteşem tarihimiz olan Çanakkale'yi maalesef doğru düzgün sinemada yorumlayan çıkmadı. Bu geçiştirmeciliğin sonunda rejisörün biri evinin bahçesine siper kazarak Çanakkale Savaşı filmi çevirmeye kadar işi götürdü. Ciddi olalım; Çanakkale'de yazılan ve yüzyıllarca anlatılması gereken bir tarihin böylesine geçiştirilmesi hazin bir tecellidir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.