Son zamanlarda çok sık duyduğumuz Entübe nedir? Entübe hasta ne demek?

Son zamanlarda çok sık duyduğumuz Entübe nedir? Entübe hasta ne demek?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye ve koronavirüs salgını son durum açıklamalarında çok sık duymaya başladığımız bir terim “entübe”. Dolayısı ile en çok merak edilen konulardan biri oldu, milyonlarca insan Entübe ne demek merak ediyor...

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs salgını ile ilgili açıklamalar yapılırken özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın artık rutin haline gelen Türkiye ve koronavirüs salgını son durum açıklamalarında çok sık duymaya başladığımız bir terim “entübe”. Dolayısı ile en çok merak edilen konulardan biri oldu, milyonlarca insan Entübe ne demek, Entübe hasta nasıl oluyor gibi sorulara cevap arıyor..

ENTÜBE NEDİR?

Entübasyon nedir? Çoğunlukla solunum yetmezliğindeki hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir. Bu borunun bir ucu nefes borusu yoluyla akciğerlere ulaşırken diğer ucuna akciğerlere hava üfleyen cihazlar bağlanır. Solunum yetmezliğindeki hastalarda entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hasta için hayat kurtarıcıdır ve yapılması zorunludur.

Çoğu ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

Bu işlem sırasında hastanın rahatsız olmaması, refleks olarak öksürmemesi için uyuşturucu ilaç verilir. Ancak hastalığının nedenine göre uyuşturucu (uyutucu) ilaç devamlı verilebilir veya kesilebilir. Hasta uyanık iken çevresi ile işaret yada yazışarak iletişim kurabilir.

Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılabilir. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir. Hastanın entübe olduğu süre ne kadar uzun sürerse bu sırada ek sorunlar çıkma ihtimali giderek artar ve ekstübasyon işlemi o kadar zor hale gelir. Ancak entübasyon süresinin kısa tutulması bir tercih içermez, hastanın durumunun düzelmesi ile ilişkilidir. Hekimler entübasyon süresini kısa tutmak için çaba gösterirler.

Suni solunum cihazında 22 günden fazla kalan hastalarda trakeostomi dediğimiz uzun süreli entübasyon yöntemine geçilebilir.

 

who.gif

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler

Kaynak:TÜRK TORAKS DERNEĞİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.