Türkiye için çok önemli hesap

Türkiye için çok önemli hesap

Taraf Gazetesi Yazarı Mehmet Baransu vergi rekortmenleri listesinin açıklanmasının ardından listede adı bulunmayan isimlere dikkat çekerek, bir analiz kaleme aldı.

"Türkiye’nin en büyük tarihi ihalelerini alan, kamu ihalelerin tamamına çöreklenen hükümet firmaları, vergi listesinde yok." diyen Mehmet Baransu 'işin püf noktası'nı anlattı..



İŞTE BARANSU'NUN O KÖŞE YAZISI:

Şimdi düşünmeden edemiyorum. Allah’tan her yıl vergi rekortmenleri listesi açıklanıyor da bu sözlerin sahibi “hayırsever işadamımızın” 2 milyon TL bile vergi vermediğini görüyoruz. Anlattıklarının masal olduğunu anlıyoruz.

Sözün özü, Türkiye’nin en büyük tarihi ihalelerini alan, kamu ihalelerin tamamına çöreklenen hükümet firmaları, vergi listesinde yok.

Şimdi gelelim işin püf noktasına. Yani gazetelerin ekonomi sayfalarında okuyamayacağınız bölüme.

İlk yüze giren işadamları sizce toplam ne kadar vergi ödemişler?

Alt alta, üst üste, yan yana toplandığında toplam ödenen vergi 558 milyon TL olarak görünüyor.

Yüz firma bu rakamı öderken, hükümet üç yandaş firmanın vergi borcunu sildi. Sizce bir kalemde silinen vergi rakamı ne kadardı?

Önce vergisi sıfırlanan firmaları hatırlayalım; Mehmet Cengiz, Yeni Şafak gazetesi ve Kanal A. Bu üç firmanın 616 milyon TL vergi borcu olmasına rağmen, bunun 609 milyonunun hükümet tek kalemde sildi ve sıfırladı.

Yani tek kalemde sıfırlanan para, vergi rekortmeni yüz kişinin verdiği rakamdan daha fazla.

Konu sıfırlamadan açılmışken, 17 Aralık sonrası iddia edilen ses kayıtlarındaki rakamı da hatırlatmak gerekiyor. “Babacığım paraları sıfırladım. Çok az, küçük bir rakam kaldı. 30 milyon Avrocuk. Onunla da ev alırız.”

Sıfırlanan paraların vergisinin ne kadar olduğuna hiç girmiyorum. Hesabı sizlere bırakıyorum.

Vatandaşın anlayacağı şekilde izah edersem; Eğer vergiler adamakıllı toplanmış olsa, elektrik ve suyumuz parasız olacak, doğalgaza dörde bir oranında ücret ödeyeceğiz. Benzin 5 liradan 2 TL’nin altına düşecek, otomobiller yarı yarıya ucuzlayacak.

Çalıyorlar ama çalışıyorlar diyen vatandaşlar… Bilmem anlatabildim mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.