Türkiye IMF’nin masasında: 200 milyar dolar istediler

Türkiye IMF’nin masasında: 200 milyar dolar istediler

IMF ile görüşen iktidarın yerel seçimler öncesi 20 milyar dolar, seçimlerden sonra da 200 milyar dolar istediği, IMF’nin ise bu talepleri çok bulmasına rağmen şartlı karşılık vereceği iddia edildi.

Hükümetin yaşanan ekonomik krizi çözmek için IMF ile gizli görüşmeler yaptığı iddia edildi.

Yeniçağ Yazarı Ahmet Takan’ın iddiasına göre Hükümet IMF’den yerel seçimlerden önce 20, seçimlerden sonra da 200 milyar dolar istedi. IMF ise bu rakamı çok bularak seçimlerden önce 5-6 milyar dolar, seçimlerden sonra da 50 milyar dolar verebileceğini ancak ABD ile Suriye’de uyum içerisinde çalışılması şartını ileri sürdü.

“KÜRTLERE SALDIRIRLARSA TÜRKİYE’Yİ EKONOMİK OLARAK MAHVEDECEĞİZ”

ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine ilişkin tartışmaları yaşanırken Trump'tan tepki çeken bir açıklama gelmişti.

Trump, twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz" demişti.

“KAHRAMAN İKTİDAR, HAİN MARKETLERE KARŞI”

Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan, bugünkü “Ankara'yı sarsan derin IMF söylentisi!..” başlıklı yazısında perde arkasına ilişkin iddiaları gündeme getirdi.

Takan yazısında, “Kahraman iktidar, hain marketlere karşı muazzam bir savaş başlattı!.. Radar kurdu... Fiyat hız sınırını aşanın canına okunacak!.. 16 yıldır tek başına ülkeyi yönetenler ‘IMF'ye borçları sıfırladık. Artık onlar bizden borç para istiyor’ noktasından, marketteki, pazardaki pahalılıkla baş etmekte neden bu kadar acze düştüler?.. Onun izahını keçi sakallı entel ekonomistlere bırakalım” ifadelerini kullandı.

IMF’NİN PAZARLIK ŞARTI

Ahmet Takan iddialarını sıraladığı yazısı şöyle:

“Denilen o ki; ‘Trump'ın o tiviti attığı sıralarda Türkiye'de gayriresmi olarak bulunan bir IMF heyeti ile görüşmeler yapılıyordu.’ Kaynağım sağlam, iddiasında ise oldukça ısrarlı. Başka bir kaynağa da teyit için sordum ona daha sonra yer vereceğim. Ekonomi kulislerindeki ‘sır’ı şöyle anlattı kaynağım; ‘IMF ile pazarlıklar devam ediyor. Hükümet seçime kadar 20 milyar dolar, seçimden sonrası içinde 200 milyar dolar istedi. IMF heyeti bu talebe temkinli yanaştı. Seçime kadar 5-7 milyar dolar seçimden sonrası için de 50 milyar dolar verebileceklerini bizimkilere bildirdiler. Ancak onu da şarta bağladılar. Suriye'de Türkiye'nin, ABD ile birlikte hareket etme şartına. Görüşmeler sürüyor.’ Bu iddiayı dile getiren kaynağımı uzun yıllardır tanırım. Spekülasyonu, manipülasyonu sevmez. Hele hele iç boş iddialardan özellikle uzak durur. Gazetecilik gereği bana aktardıklarını bir başka kaynaktan da teyit etmem gerektiğini kendisine söyledim. Duraksamadan, ‘Sor, bana da bilgi ver istersen’dedi. Ankara'da ekonomi bürokrasisini ve işleyişini çok yakından takip eden başka bir kaynağıma iddiayı aynen aktardım. Şu cevabı verdi; ‘IMF heyeti, Türkiye'de temaslarını sürdürüyor. Türkiye'ye yardım göndermek için teknik çalışmalar yapılırken, IMF heyeti antlaşmayı seçimden sonra yapmakta kararlı. Seçim sonuçlarını görmeden IMF heyeti herhangi bir anlaşma yapmayacak. Eğer seçimlerden AKP istediği sonucu alırsa o zaman 50 milyar dolar serbest bırakılacak. Bunun için iç gelişmelere IMF özellikle dikkat ediyor. Öncelik seçim sonuçları, seçimlerde AKP'nin iyi sonuç alması. IMF bundan sonra anlaşma yapmaya yanaşıyor. Bunun karşılığında ise nasıl tavizler verileceği konusu zaten bilinen şeyler aslında. Suriye'nin kuzeyinde ABD istediğini alıyor. Çekiliyorum diyor ama bu süreçte zaten kamuoyunun bildikleri var, farklı bir şey yok. Orada istediğini alacak. Benzer şeyler önümüzdeki dönemde Irak'ta da söz konusu olacak. Irak'a çok büyük bir şey olmaz. Zaten orada ABD istediğinin çoğunu almış durumda. Esas çarpıcı konulardan birisi 'Kıbrıs Rum kesimi tanınacak' yönündeki iddialar. Bu da olabilir. Bu konuda bir tavizin her an olabileceği kulislerde dile getiriliyor. Nedeni ise daha önceki gelişmeler. Ancak Türkiye'de kamuoyu bunu ne kadar kaldırabilir bunun hesabını AKP nasıl yapmıştır, bu hesabı, bu adımı nasıl açıklar kamuoyuna bu belirsiz. Bu kulislerde dile getirilen bir konu. Olabilir mi? Neden olmasın!..’ Muhalefet uzun bir süredir, iktidarın kapalı kapılar arkasında IMF ile görüştüğünü ve seçimlerden sonra IMF'ye teslim olacağını açıktan söylüyor.”

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.