Türkiye'de bir ilk! Babalara da 6 ay ücretli izin

Türkiye'de bir ilk! Babalara da 6 ay ücretli izin

Türkiye’de erkeklerde doğum ve babalık izni süresi 2 ile 10 gün arasında değişiyor. Kanunen bu süre değişmese de bazı özel firmalar bu alanda yeniliklere imza atıyor.

Türkiye'de erkeklerde doğum ve babalık izni süresi kanunen değişmese de bazı özel firmalar bu alanda yeniliklere imza atıyor. ABD'li teknoloji firması Hewlett Packard Enterprise (HPE) Türkiye'deki erkek çalışanlarına altı ay ücretli babalık izni vermeye başladı.

Türkiye'de normal şartlarda babalık izni çalışılan kanunlara göre farklılık gösteriyor. 4857 sayılı iş kanununa göre özel sektörde çalışan erkeklerde ücretli babalık izni 5 gün.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlar istekleri üzerine 10 gün babalık izni kullanabiliyor. Taşeron işçilerde ise babalık izni normal işçi statüsünde çalışan işçilerle aynı yani toplamda 5 gün.

Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışana, 4B'li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni veriliyor.

BABALARA 6 AY ÜCRETLİ İZİN'

Türkiye'de HPE ise bu alandaki tabuları yıkıyor. Bu yılbaşında uygulamaya aldığı kararla çalışanlarına kadın erkek farkı gözetmeden 6 aylık anne ve babalık izni veriyor.

180 çalışanı bulunan firmada ilk hakkı ağustosta baba olan bir çalışan kullanacak. HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak, çalışan dostu firmalardan biri olduklarını ve çalışanlarının firmaya bağlılığını artırmak istediklerini belirterek, "Erkeklere de 6 aylık babalık izni dünyadaki ofislerimizde uygulanıyor. Türkiye de dahil buna. Babalara da altı ay ücretli izin veriyoruz. İster çocuk sahibi olsunlar, ister evlatlık edinsinler. Bu izni de isterlerse hemen, isterlerse de bir yıl içinde kullanabiliyorlar" dedi.

 

 


SİYASETCAFE.COM

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.