TZOB: Çiğ sütte herkesin kazanacağı bir ortam şart

TZOB: Çiğ sütte herkesin kazanacağı bir ortam şart

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2017'nin 8 ayında gerileyen sanayiye aktarılan inek sütü miktarının son 3 aydaki artışa rağmen, 11 aylık dönemde 2016 yılının altında kaldığını belirterek,"Çiğ sütte herkesin kazanacağı ve memnun olacağı bir ortam şart”dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, bir önceki yılın aynı ayı ve dönemine göre sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, Kasım ayında yüzde 4.6 artışla 717 bin tondan 750 bin tona yükselirken, Ocak-Kasım döneminde yüzde 2.1 azalmayla 8 milyon 475 bin tondan 8 milyon 299 bin tona gerilediğini belirtti. Bayraktar, 2016 yılında 9 milyon 214 bin ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, Kasım ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde, 9 milyon 38 bin tona indiğine dikkati çekti.

Sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 2017 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında azaldığını, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında arttığını hatırlatan Bayraktar, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sanayiye aktarılan süt miktarındaki artışın yeterli olmadığını, Ocak-Kasım döneminde sanayiye 175 bin 900 ton daha az süt verildiğini vurguladı.

-"İHRACAT KASIM'DA YÜZDE 8.2 GERİLEDİ, OCAK-KASIM'DA YÜZDE 4.3 ARTTI"-

Bayraktar, sütte istikrarın acil olarak çözüm bekleyen bir sorun olduğunu, besi materyalinin süt sektöründen sağlandığını ifade etti.

Haziran'dan bu yana artışını sürdüren süt ve süt ürünleri ihracatının Kasım ayında yüzde 8.2 azalarak 23.4 milyon dolardan 21.5 milyon dolara gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, "Buna rağmen Ocak-Kasım döneminde süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 4.3 artarak 295.5 milyon dolardan 308.3 milyon dolara çıktı" dedi. Bayraktar, eğer Aralık ayı ihracatı 2016 yılı seviyelerinde gerçekleşecek olursa yıllık bazda ihracatın 336 milyon dolarlar seviyesine ulaşarak 2016 yılındaki 323.2 milyon dolarlık ihracatı geçeceğini, son yılların en yüksek ihracatının yapıldığı yıl olan 2014 yılındaki 347.5 milyon dolarlık seviyelere de yaklaşılacağını belirtti.

Şemsi Bayraktar, "Kasım ayında gerilese de ihracatın artıyor olması tabii ki sevindirici bir durum ama ülke için fiyatlar üreticiyi tatmin edemiyorsa, bu memnuniyet sanayiye aktarılan sütü sekteye uğratıyorsa sürdürülebilir değildir. Üretici fiyattan memnun değil. Çiğ sütte herkesin kazanacağı ve memnun olacağı bir ortam şart. Buna yönelik tedbirler alınmalı" dedi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.