Ulama; insan kurban edilerek oynanan oyun Meksika’da tekrar başladı!

Ulama; insan kurban edilerek oynanan oyun Meksika’da tekrar başladı!

Dünyanın en eski sporlarından olarak biliniyordu, 500 yıldır yasaktı, yeniden başladı

Meksika’nın yerlisi olan Aztekler’in insan kurban ederek oynadığı oyun 500 yıl sonra ilk kez başkent Mexio City’de tekrar oynanmaya başladı.

15. ve 19. yüzyıllar arasında Meksika topraklarına gelen İspanyol Konkistadorlar, yerli halk Azteklerin ağır toplarla ve insan kurban ederek oynadığı Ulama oyununu yasaklamıştı.

ulama2-min.jpg

ULAMA OYUNU NEDİR NASIL OYNANIR?

Ulama oyunu kıtadaki Aztekler, Mayalar ve İnkalar gibi yerli halklar tarafından binlerce yıl önce oynanan bir top oyunudur.

Ulama oyuncuları, sahaya çıkarken geleneksel kemerlerini ve peştamallarını takar. Oyun yaklaşık 4 kg ağırlığındaki kauçuk topla oynanır.

ulama3-min.png

Havadan veya yerden oynanan oyunda 8 sayı alan takım oyunu kazanır. Oyunun temel amacı ağır topu saha sınırları içerisinde tutabilmektir. Oyunda sırası gelmeden topa dokunma veya topu sahada tutamama sayı kaybına neden olur. Sırası gelmeden topa dokunan takım da yine sayı kaybeder.

Ulama, yerli Nahuatl dilinde 'top' ve 'gelenek' kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Yerli halklar Ulama’yı, doğurganlık ritüelleri ve savaş gibi birçok farklı bağlamda oynuyordu.

Ulama oyun sahası, evrenin ikiliğini sembolize eden bir alan olarak görülüyordu. Oyuncular, kafası kesilerek kurban edildiğinde ölüm; kurban edilmedikleri zaman ise yaşam tarafında kalıyordu.

ulama4-min.jpg

500 yıl sonra yeniden bu kez kurbansız oynandı

Ulama, Mexico City’de yüzyıllar sonra bu kez insan kurban etmeden yeniden oynandı.

Oyuncu koçu Emmanuel Kakalotl, binlerce yıl tarihi olan Ulama için “unutulmuş oyun” ifadesini kullanarak şunları söyledi : “500 yıl önce bu oyun yıkılmıştı, fakat şimdi yeniden doğuyor.”

Ulama oyuncularından 25 yaşındaki Beatriz Campos ise , bu oyunu yüzyıllar önce sadece erkeklerin oynadığını fakat şimdi oyunun kadınlara da açık olduğunu dile getirdi: “Biz kalplerimizde savaşçı kadınlarız. Bu herkesin oynayabileceği bir oyun değil. Vücudunuz oldukça darbe alıyor ve olabildiğince fazla antrenman yapmak gerekiyor.”

 

Siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler

Kaynak:Euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.