Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı; "Azeri diye bir millet yoktur, Stalin hıyarı uydurdu" dedi

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı; "Azeri diye bir millet yoktur, Stalin hıyarı uydurdu" dedi

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Azerbaycan’lı başka, Azeri başka. Türkler arasında Azeri diye bir millet yoktur. Bunu Stalin hıyarı çıkardı. Stalin cahil bir Gürcü’dür. Milliyetlerden anlamaz, felaket bir heriftir” dedi.

“Trakya’nın Tarihi, Siyasal, Ekonomik ve Kültürel Fay Hatları” başlıklı bir oturumda Lüleburgaz halkı ile bir araya gelen ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sovyetler Birliği’nin liderlerinden Stalin’le ilgili ilginç sözler sarf etti. Ortaylı, “Azerbaycan’lı başka, Azeri başka. Türkler arasında Azeri diye bir millet yoktur. Bunu Stalin hıyarı çıkardı. Stalin cahil bir Gürcü’dür. Milliyetlerden anlamaz, felaket bir heriftir” dedi.

Çevre il ve ilçelerden de katılımın olduğu sohbette yoğun ilgiyle karşılaşan Ortaylı, Trakya’nın ve Balkanların tarihi öneminden bahsetti. 20 yıl önce Lüleburgaz’a geldiğini belirten tarihçi “20 yıldan sonra geldiğim şehirde çok sağlıklı bir gelişim gördüm. Sizlerle sohbet ederken kadınların ve erkeklerin katılımını bu kadar eşit oranda görmek beni çok mutlu etti. Tartışmaya açık ve sağlıklı sorular sorabilen bir toplulukla karşılaşmak sevindirici” dedi.

Kurtuluş Savaşı’ndan Osmanlı modernleşmesine, Balkanlar’daki Türk nüfusundan kültürel tarihe kadar pek çok konuda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ortaylı, ailesi Bulgaristan’dan göçen genç bir dinleyicinin, kökenini açıklamaya çalıştığında “Bulgar mısın?” sorusuyla karşılaştığını anlatması üzerine şunları söyledi:

“Azerbaycan’lı başka, Azeri başka. Türkler arasında Azeri diye bir millet yoktur. Komünist şairler bile ‘Türk kızları’ diye yazar. Bunu Stalin hıyarı çıkardı. Stalin cahil bir Gürcü’dür, milliyetlerden anlamaz, felaket bir heriftir” dedi.

Ünlü tarihçi-yazar daha önce de Bakü'de Haydar Aliyev Merkezi'nde "Kafkasya Tarihi" konulu konferans vermiş ve konuşmasında, Azerbaycanlılar için sıkça kullanılan "Azeri" kelimesinin doğru bir tanım olmadığını vurgulayarak, "Azeri kelimesi Türkiye'de cehaletten söyleniyor. Bu sonradan ortaya atılan kelimedir. Buranın halkı Türk'tür." demişti.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.