Yeni yasayla muhalefetin erken seçim hayali suya düştü!

Yeni yasayla muhalefetin erken seçim hayali suya düştü!

Seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik öngören yasa teklifi Meclis'ten geçerse 2023 yılının şubat ya da mart ayına kadar erken seçim yapılamayacak. İşte detaylar;

Muhalefet henüz cumhurbaşkanı adayını belirlememiş olsa da erken seçim beklentisini sürdürüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eylül ayında seçim beklediğini belirtirken, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu seçimi haziran ayında yapılacağını öngörüyor.

Ancak bu beklentilerin somut bir karşılığı olmadığını Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bugün köşesinde detayları ile anlattı.

 

Selvi "Seçim tarihini belirleyecek gelişme" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı;

 

"CHP’nin, “Geliyor gelmekte olan” diye bir sloganı var ya, seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda önemli bir gösterge geliyor. Her ne kadar Kılıçdaroğlu eylül ayında erken seçime gidileceği tahmininde bulunduysa da iktidar kanadında başka bir hazırlık söz konusu.

Biliyorsunuz Anayasa’nın 67. maddesinde, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” deniliyor.

O nedenle seçim kanunuyla ilgili olarak şimdi vereceğim bilgileri önünüze 2023 yılının takvimini koyarak değerlendirirseniz sevinirim.

Çünkü AK Parti ile MHP’nin üzerinde anlaşmaya vardığı seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik öngören yasa teklifi, şubat ayında Meclis’e sunuluyor. Bu demektir ki seçim yasasındaki değişiklikler ne zaman Meclis’ten geçerse o tarihten itibaren 1 yıl içinde erken seçim yok. Seçim yasasındaki değişiklik Meclis’ten şubat ya da mart ayında geçti diyelim. Anayasa’ya göre 2023 yılının şubat ya da mart ayına kadar yeni yasayla erken seçim yapılamaz demektir. Tabii ondan sonra haziran ayına 3 ya da 4 ay kalıyor. 3 ay için de erken seçime gidilmez.

 

ÖNEMLİ ÜÇ DEĞİŞİKLİK

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli’nin üzerinde mutabakata vardığı teklif üzerinde AK Parti’den Hayati Yazıcı, MHP’den ise Feti Yıldız çalışmaları yürütüyorlardı. Onlar da çalışmalarını tamamladılar.

 

Değişikliklerle ilgili önemli olan 3 noktaya dikkat çekmek istiyorum:

 

1) Seçim barajı yüzde 7’ye düşürülüyor.
2) Seçimlere katılmak için Meclis’te grubun olması zorunluluğu kaldırılıyor.
3) Dar ya da daraltılmış bölge gündemde değil, seçimlerde nispi temsil sistemi devam ediyor.

Seçim barajının yüzde 7’ye çekilmesi ittifaklar açısından kritik. HDP’nin oluşturacağı üçüncü ittifak ve baraj sorunu yaşamayan İYİ Parti açısından yüzde 7 oranı önemli olacak."

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.