Zarrab'a ödediğin vergiyi de açıkla çağrısı

Zarrab'a ödediğin vergiyi de açıkla çağrısı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan, daha sonra serbest bırakılan Reza Zarrab'ın 'Cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım.” sözleri, ne kadar vergi ödediğini gündeme getirdi.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, "Eğer bu kadar ihracat yapmışsa ödediği vergiye bakmak lazım. Vergi rekortmeni olması gerekir onun şirketinin, rekortmenler arasında olması lazım." dedi. Vergi uzmanı yazar Yusuf Keleş de aynı noktaya dikkat çekerek, söz konusu durumdaki bir şirketin asgari 50 milyon lira Kurumlar Vergisi ödemesi gerektiğini söyledi. Zarrab, "200 ton altın ihraç edip Türkiye'ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım." ifadelerini kullanmıştı.


En son açıklanan cari açık rakamının Ocak ayına ait olduğunu aktaran DSP Genel Başkanı Masum Türker, bu verideki iyileşmenin 'altın ithalatındaki azalma'dan kaynaklandığına dikkat çekti. Resmi açıklamaya göre, cari açık Ocak ayında bir önceki yıl aynı döneme göre 932 milyon dolar azalırken beklentilerin de altında kalarak 4,88 milyar dolar oldu. Analistler ve ekonomi yönetimi de 2013'te rekor kıran altın ithalatında beklenen düşüş ile birlikte cari açıkta yıl boyunca kademeli düşüş beklediklerini açıklamışlardı. Bu noktanın altını çizen Türker, "Bu gösteriyor ki; geçmişte cari açığın önemli kısmı altından kaynaklanıyordu.

Biz altın ithal edip, altın ihraç ediyorduk ama Meclis'e gelen fezlekelere konu olan şekliyle bu yurt dışına gayri kanuni olarak gönderiliyor. Şimdi geçmişe bakıp ne kadar ithal etmiş, ne kadar ihraç etmişiz ona bakmak lazım. Eğer bu kadar ihracat yapmışsa, ödediği vergiye bakmak lazım. Vergi rekortmeni olması gerekir onun şirketinin, rekortmenler arasında olması lazım. Bu açıklamaları herhangi bir Türk şirketi yapsaydı, Maliye hemen harekete geçerdi. Bir de yılın ihracatçısı ödülünü alması lazım. O yüzden İhracatçılar Meclisi'ne de bir sormak lazım." şeklinde konuştu.

Külçe altının ithalatı ve ihracatından vergi alınmadığını aktaran Yusuf Keleş, dolayısıyla bu işi yapan şirketin sadece Kurumlar Vergisi ödemesi gerektiğini belirtti. 25 milyar liralık bir meblağdan bahsedildiğini kaydeden Keleş, normal şartlarda altın ticaretinde kar marjının yüzde 1-2 arasında olduğunu dile getirdi. Yüzde 1 üzerinden hesap edildiğinde gelirin 250 milyon dolar olacağını, bunun da sadece Kurumlar Vergisi'nin (yüzde 20) 50 milyon lirayı bulacağını kaydetti.

Yavuz, "Türkiye'de böyle bir vergiyi ödeyecek kurum sayısı 100'ü geçmez. Söz konusu işlem 2012'de yapıldığı için kazancın beyannamesinin 2013 Nisan'ında verilmesi ve yıl sonuna kadar ödemiş olması gerekiyordu." dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.