Zelyurt Diyaneti uyardı: Dinlediğimiz ezan değil, sanki bir gazel

Zelyurt Diyaneti uyardı: Dinlediğimiz ezan değil, sanki bir gazel

Rıza Zelyurt: "Bu dinsel sesleniş, dinin özüne uygun olarak gösterişten uzak biçimde yapılmalı. Bir şarkı imiş gibi her vakitte değişik makamla okunmasına karışmıyoruz. Ama artık dinlediğimiz ezan değil, sanki bir gazel."

Aydınlık gazetesinin usta yazarı Rıza Zelyurt, bugünkü köşesinde; “Ezana saygılı olun” başlığı altında Diyanet İşleri Başkanlığına uyarılarda bulundu.

 

Zelyurt, “Ezanı, müezzinler okur. Yanılmıyorsam; ülkemizdeki camilerin çok büyük bölümünde imam aynı zamanda müezzinlik yaptığından ezanı da onlar okuyor.Ezan, namaz çağrısı olarak önemli. Sembolik bir görevi var. Bu dinsel sesleniş, dinin özüne uygun olarak gösterişten uzak biçimde yapılmalı. Bir şarkı imiş gibi her vakitte değişik makamla okunmasına karışmıyoruz. Ama artık dinlediğimiz ezan değil, sanki bir gazel.” İfadesinde bulundu.

 

Zelyurt, “İmamlar, ezanı ne kadar eğip bükerlerse, ne kadar uzatırlarsa o kadar becerikli olduklarını sanıyorlar. Öyle bir eeeee çekiyorlar ki bir an hiç bitmeyecek duygusuna kapılıyorsun. Son zamanlarda bu eeee’leri, iiiiii’leri bir de cankurtaran sesi gibi tizden pese inerek, pesten tize yükselerek okuyorlar ki ince sesli birisinin ezanı, yakınlardan cankurtaran aracı geçiyor izlenimi bile veriyor.” diyerek, ezanı anlaşılır biçimde; fazla eğip bükmeden okutunuz diye Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ricada bulundu.

 

Zelyurt yazısında şöyle devam etti: “Minarelerdeki 4 yöne bakan hoparlörlerin yanına 4 tane daha taktıran imam efendileri uyarınız. Bir minarede 8 hoparlör olur mu arkadaşlar? Camları zangır zangır titreterek ezan okutmanın insanlara bir tür işkence olduğunu, o türlü aşırılıklara giden imam kardeşlerimize hatırlatınız. Unutmayın ki Peygamberimiz zamanında hoparlör yoktu. 1950’lerde hoparlörden ezan okumayı küfür ilan eden hocaların şimdi her minareye 8 hoparlör taktırmasını bidatın en aşırı şekli görüyoruz. Akif’in deyişi ile ezan, “Ebedi, yurdumun üstünde hep inlemeli...”

 

Zelyut söz konusu yazısında; ezanı gazele çeviren, siren gibi kullanan gösterişçi imamları da insafa gelmeye davet etti. İmamlara Maun Suresi’ni hatırlatarak “Ey müezzinler! Ezana saygılı olun... Çünkü sizler gazelhan değilsiniz...” ifadesinde bulunarak Diyanet İşleri yönetiminin bu uyarımızı dostluk mesajı olarak algıladığını ve gereğini yapacağını umut ettiğini yazdı.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.