102 yaşındaki Hanife Gezgin, tarlada çalışarak gençlere taş çıkarıyor

102 yaşındaki Hanife Gezgin, tarlada çalışarak gençlere taş çıkarıyor

Muğla’nın Milas İlçesi’nde yaşayan 102 yaşındaki Hanife Gezgin, ilerlemiş yaşına rağmen devlet desteğinden yararlanarak, çiftçilik yapmaya devam ediyor. 

Muğla Milas’ta yaşayan 102 yaşındaki Yörük ninesi Hanife Gezgin, ilerlemiş yaşına rağmen üretmeye devam ediyor. Çiftçilik yapan Gezgin, devlet desteğinden yararlanarak çiftçilikle geçimini sağlıyor.

Milas İlçesi’ne bağlı Menteş Mahallesi’nden Yaşayan Hanife Gezgin, yaşının getirdiği zorluklara aldırış etmeden hayat şartlarıyla başa çıkmaya devam ediyor.

Zeytin ağaçlarının bakımını yapan Gezgin, bahçesini çapalıyor ve gündelik işlerini yardım almadan devam ettiriyor. ‘Emeksiz yemek olmaz’ siyerek çevresindekilere de örnek olan Hanife Gezgin uzun ömrünü, doğal beslenmeye ve çalışmaya borçlu olduğunu ifade ediyor.

hanife-gezgin.jpg

Gezgin, “Ben bir Yörük kadınıyım, çocukluğumda, gençliğimde göçebelik vardı. Hayvanlarımız için nerede ot varsa oraya göçerdik. Şimdi buranın otu bittiği zaman ovaya göçerdik. Arabamız yoktu, develerle yolculuk ederdik. Doğa bize ne verdiyse onu yer, onu içerdik. Hayatımız da böyle çalışarak geçti” dedi.

Yıllar sonra göçebe hayatı bıraksalar da hayvancılık ve çiftçilikten, üretmekten vazgeçmediklerini belirten Zengin, Milas Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçi olarak üretim yapmaya devam ettiğini, 19 yıl önce eşi Hüseyin Gezgin’i kaybettikten sonra oğlu Veli Gezgin’in yanında yaşamaya başladığını aktardı.

Gezgin, “Rahmetli eşim Yörük göçünün birinde beni görmüş ve babamdan istedi. Babam da verdi, evlenmeye karar verdik, çocuk sahibi olduk. Onun ölen eşinden 3 çocuğu vardı, benim de 7 çocuğum oldu. Onlardan birisi vefat etti. Kocamın eski eşinden olan 2 çocuk da vefat etti ama hepsine analık yaptım, ben büyüttüm. Kızları gelin ettik, oğlanlara gelin aldık. Evler yaptık oğlanlara, kızlara çeyiz yaptık. Hep çalışarak bu yaşa kadar geldik. Karı koca anlaşabildikten sonra mutluluğun sırrı da budur, yoksa ayrılık olur, çocuklar arada kalır, rezil olur. Şimdiki insanlar çalışmak istemiyor, hazır yemek istiyor. Hazır da var mı? Mecburen çalışacaksın. Burada da ev işlerini yapar, oğlumun çamaşırlarını temizlerim. Zeytin zamanı geldiğinde zeytin toplarım. Çalışkan olduğumuz için duramam. Emek emek zeytin toplar, bahçemizi eker biçerim” dedi.

102 yaşındaki kadın, ömrü ve sağlığı el verdiği müddetçe çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Milas İlçesi’nde tarımın yükünü kadınların çektiğini ifade eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise 102 yaşındaki Hanife Gezgin’in, Milas Ziraat Odası’nun onursal üyesi olarak çiftçilik yaptığını ve devlet desteklerinden yararlandığını söyledi.

Hanife Gezgin’i sahada ziyaret ettiğini söyleyen Atıcı, zeytin topladığını, keçi, koyun güttüğünü ifade etti ve kendisini gördüğü zaman duygulandığını aktardı. 

Menteş Mahallesi Muhtarı Bayram Arıcı ise, 102 yaşındaki Hanife Gezgin’in topluma örnek, mahalle halkıyla iç içe bir hayat sürdüğüne dikkat çekti.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.