11 Mehmetçiğimiz şehit olmuştu! Afrin'in kilidi Cinderesi

11 Mehmetçiğimiz şehit olmuştu! Afrin'in kilidi Cinderesi

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO’nun birlikte yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda Cinderes Bölgesi kritik bir öneme sahip. İşte haberin ayrıntıları;

Türkiye’yi yasa boğan 11 şehidin verildiği Cinderes bölgesi, Afrin merkezini açacak kapının kilidi. Afrin’den önceki en büyük kasaba olan Cinderes, YPG/PKK’nın Burseya’dan 10 kat fazla hendek, pusu, tuzak ve teröristle konuşlandığı bölge.

TSK’da sivil hassasiyetin olması nedeniyle bu bölgeye halk yığınağı da yapan terör örgütü, kurduğu tuzaklarla askerleri şehit eti. Kara harekâtıyla başlayan Cinderes operasyonu, yaşanan çatışmalarda terör hedeflerinin belirlenmesiyle şiddetli bombardımanla devam etti.

Gece ilerleyen saatlerde Hacı İskender Köyü teröristlerden temizlendi. YPG/PKK işgalindeki Afrin’de 48 nokta örgütten kurtarıldı. Harekatın 24’ncü gününe girilirken, TSK birlikleri ve ÖSO güçlerinin Cinderes ve Racu hedefiyle ilerleyişi sürüyor. Çok sayıda teröristin köylerde sıkıştırıldığı belirtiliyor. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise bin 266 olarak açıklandı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre harekâtın bu aşamasının zor olacağı, terör örgütünün TSK ve ÖSO’yü dağlık alanlarda durdurmayı hedeflediği, bunun için de bölgede pusu ve tuzaklarla konuşlandığı değerlendiriliyordu. Ancak Cinderes’in ele geçirilmesi Afrin merkezinden önceki son mevzii olarak kabul ediliyor. Kuşatma stratejisiyle ilerleyen operasyonda, hava kuvvetleri önceki gece boyunca savaş uçaklarıyla dağlık alandaki hedefleri bombaladı. Hedef, aynı zamanda teröristlerin lojistik destek sağlayabileceği depolar, kullandığı yollar, sığınaklarının imha edilmesi olarak belirlendi. Terör örgütünün lojistik desteğinin kesilmesi ve direncinin kırılmasıyla TSK ve ÖSO’nun bölgedeki ilerleyişi de hızlanıyor. İlerlemenin yavaş ve dikkatli olması kurulan stratejinin bir parçası.

Öte yandan güvenlik bürokrasisi kaynakları, örgütün hem rejim hem de bölgedeki ülkelerden destek gördüğünü belirtti. Teröristlerin PKK bölgelerinden Afrin’e geçiş sağladığını ifade eden güvenlik bürokrasisi kaynakları, teröristlerin silah, mühimmat gibi kaynakları bulmakta da zorlanmadıklarını kaydetti. ABD’nin silah mühimmat desteği dışında  istihbarat desteği de verebileceği öngörüsüyle hareket edildiğini ifade eden kaynaklar, çoklu düşman algısıyla planlama yapıldığını belirtti. Görünen terör örgütleri PYD/YPG/PKK’nın IŞİD’le iç içe geçmiş durumda olduğunu ifade eden kaynaklar, teröristlerinin bazen İran güçleri gibi davranabildiklerini bildirdi.

GENELKURMAY BAŞKANI SINIR HATTINDA

TSK, dün yaptığı açıklamada 24’üncü gününe girilen Zeytin Dalı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 266’ya yükseldiğini duyurdu. Bir askerin şehit düştüğünü açıklayan TSK, Afrin’in Cinderes, Bafelyun Tepesi, Şeyh Huruz Dağı, Kefer Cenne, Şeran ve Racu beldesi bölgelerini havadan ve karadan ateş altına aldı. Hacı İskender ve Serincek köyleri terör örgütünden arındırıldı. Ayrıca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile beraberindeki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün Hatay bölgesinde bulunduğu ifade edildi. Akar’ın, kuvvet komutanlarıyla Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili inceleme ve denetlemelerde bulunduğu kaydedildi. Diğer yandan bölgeye askeri sevkiyat devam etti.

 

11 ASKER NASIL ŞEHİT DÜŞTÜ?

Güvenlik kaynakları, önceki gün ikisi helikopter pilotu olmak üzere toplam 11 askerin şehit düştüğü harekat bölgesinde PKK’lı teröristlerin içinde çocukların da bulunduğu sivil grubu kullanarak saldırı gerçekleştirdiklerini bildirdi. Saldırı anıyla ilgili bilgi veren kaynaklar, teröristlerden arındırılan bir köyün yakınındaki 1027 rakımlı tepeyi tutan komando birliklerine öğle saatlerinde 70-80 kişilik sivil grubun yaklaşması üzerine askerlerin havaya uyarı atışı yaptığını, uyarı atışını dikkate almayan kalabalığın ilerleyişini sürdürmesi üzerine 16 kişilik komando timinin grubu durdurmak amacıyla hareket ettiğini, kalabalığa yaklaşan time sivillerin arasından el bombaları atıldığını, bu sırada köy içinde gizlenen PKK’lıların silah ve roketlerle saldırıya geçtiğini, ilk temasta 16 kişilik timden 9 askerin şehit düştüğünü, saldırıya müdahaleye giden helikopterin bu sırada kırıma uğradığını ve 2 pilotun şehit olduğunu aktardı. Çatışmanın başlamasının ardından sivillerin kaçarak yeniden köye döndüğü, 40 civarında teröristin yardıma giden komandolar tarafından etkisiz hale getirildiği, diğer teröristlerin ise kaçtıkları öğrenildi. Bölgenin birkaç saat sonra tamamen teröristlerden temizlendiğini, köşeye sıkışan PYD/PKK’lıların sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak bu tür saldırılar düzenlediklerini aktaran güvenlik kaynakları, harekatın başından itibaren sivillerin can güvenliğinin korunması için TSK’nın azami özen gösterdiğini vurguladı. Ele geçirilen köylerde çok sayıda el yapımı patlayıcı ile tuzaklar bulunduğu da belirtildi.

cinderes.png

siyasetcafe.com

Kaynak:Karar Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.