110 yıllık yüksek kahve demokrasi müzesi oluyor

110 yıllık yüksek kahve demokrasi müzesi oluyor

Tokat'ta geçmiş yıllarda kente gelen siyasi liderlerin balkonundan vatandaşlara hitap ettiği 110 yıllık yüksek kahve, Valilik tarafından satın alınarak 'Demokrasi Müzesi'ne dönüştürülecek.

Kent merkezi Behzat Cami karşısında bulunan yüksek kahve, Tokat Valiliği tarafından 460 bin TL'ye satın alındı. 3 katlı binada yapılacak çalışma ile burasının 'Demokrasi Müzesi'ne dönüştürüleceği öğrenildi. Vali Mustafa Taşkesen, 1960 yılında bu yana binada kahve işleten Şevket Aydın'ı ziyaret ederek bilgi aldı.

 

Geçmiş yıllarda siyasi parti liderlerinin konuşma yaptığı balkona çıkan Vali Mustafa Taşkesen, burada kendisinin fotoğrafları çekildiği sırada "Kendimi Atatürk gibi hissettim" dedi. Ardından kahvedeki müşterilerle sohbet eden Vali Taşkesen, duvarda asılı olan Demokrat Parti heyetinden Celal Bayar ve Adnan Menderes'in fotoğrafını inceledi.

 

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Taşkesen, yüksek kahvenin  tarihi anlara şahitlik ettiğini belirterek, "Atatürk'den, Fevzi Çakmak ve İnönü'ye kadar hatta yakın tarihlerde Adnan Menderes gibi devlet büyüklerimize konuşma mahalli olarak yer etmiş, o tarihlere şahitlik etmiş bir mekanı tekrar bu tarihi anlara ettiği şahitliği tescillemek için burayı sahiplerinden satın aldık. Bundan sonra buranın aslına uygun olarak restorasyonu yapacağız. Cumhuriyet tarihimizin geçtiği sürecin izlenebileceği bir mekan haline getirmeyi düşünüyoruz. Uzun süredir devam eden alım ile ilgili görüşmeler bugün neticeye ulaştı" dedi.


Yaklaşık 54 yıldır yüksek kahvenin işletmeciliği yapan Şevki Aydın ise aile olarak sevinçli olduklarını dile getirerek, "Gelecek nesillere aktarılacak bir Tokat hatırası bırakmaya vesile olduk. Bilinen 110 yıllık tarihi olan bir binayı devrediyoruz, ilimize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Vali Taşkesen ve beraberindekiler daha sonra kahvenin balkonunda çay içti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.