5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'ne yoğun ilgi!

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'ne yoğun ilgi!

5 Aralık, International Coffee Organisation’a kayıtlı olan 78 ülke tarafından her sene Kahve Günü olarak kutlanıyor. Kahve üretimi ve tüketiminin en fazla olduğu ülkeler arasında Türkiye bulunmasa dahi 29 Eylül’den itibaren, Türkiye’de de çeşitli etkinlik

Uluslararası Kahve Organizasyonu 29 Eylül’den 5 Ekim tarhine kadar her yılı Kahve Günü olarak ilan ediyor. 5 Ekim tarihini özel kılan ise bugünün sadece Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanması.

Kahvenin Tarihçesi

Kahvenin ilk kökenlerinin Arap Yarımadası’nda olduğu bilinir. Arap kökenli doktor Rhazes’e uzanan kahvenin ilk kullanımının ise MS 575 yılında başladığı söylenmektedir. Konuyla ilgili araştırmacılar ise kahvenin anavatanının Güneybatı Etiyopya’da bulunan Kaffa şehrinden gelmesine dayandırır. Bir diğer açıklama ise arapça şarap anlamına gelen ‘Kahva’nın zaman geçtikçe kahveye dönüştüğüdür.

Kahvenin Osmanlı İmparatorluğu ile buluşması

Osmanlı’nın kahveyle buluşması ile ilgili iki farklı görüş mevcuttur. Bunlardan biri 1554 senesinde iki Suriyeli girişimcinin İstanbul’a getirmesiyle başladığıdır. İkinci rivayet ise, Yemen Valisi olarak görev yapan Özdemir Paşa’nın özel olarak kahve çekirdeklerini İstanbul’a getirmesidir.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.