5 bin yıllık mektupta karıkoca dırdırı

5 bin yıllık mektupta karıkoca dırdırı

Mısır'da bir mezarda bulunan mektupta Memphisli bir memurun ölen karısına ,"Sana ne kötülük ettim ki bu kadar zavallı bir hale düştüm? Niçin beni ezmeye çalışıyorsun?" şeklinde serzenişleri ve yakarışları yer alır.

Torino Papirüsü, “rüzgarla taşınan” ölülerin yapabilecekleri kötülüklere değinmektedir. Metin, ölülerle yakınları arasındaki hasis pazarlıklardan söz eder. Dullar ve yetimler ölmüş koca ve babalarına artık kötülük yapmaması ve kendilerini içinde bıraktığı sefaleti artırmaması için yalvarırlar.

misir.jpg

 

Kendisi görevle evden uzakta iken, ona bakacak bir hekim bulunmasına karşın karısı ölen Memphisli bir memurun olayı anlatılır. Karısının yasını tutarken o kadar büyük bir acı duyar ki üç yıl boyunca tüm neşesini kaybeder ve kederinin bu kadar uzun sürmesi onu öyle sıkar ki ölen eşini neşesini yeniden bulmasına engel olmakla suçlar. Bunun üzerine aşağıdaki mektubu yazıp, onun mezarının üzerine bırakır:

 

torino-papurusu.jpg

 

“Kusursuz ruhlu Ankhiri! Sana ne kötülük ettim ki bu kadar zavallı bir hale düştüm? Niçin beni ezmeye çalışıyorsun? Ben senin sadık kocan değil miyim? Gençken seni aldığım zamandan beri ekmeğini, elbiselerini, kokularını sana ben verdim. Seni hiç hor görmedim; yabancı bir kadının evine hiç girmedim. Öldüğün zaman adamlarımla birlikte ağladım, sana ince ketenden elbiseler giydirdim. Ve Douat dünyasında olduğun üç yıldır bana eziyet ediyor ve eski neşeme kavuşmama engel oluyorsun. Kalbimi sevinmekten alıkoyarsan, seni adalet karşısında suçlamak üzere dava mı açmalıyım?”

Dr. Binnur Çelebi/siyasetcafe.com
Kaynak: Mısır'ın Ölüler Kitabı, Neden Yayınları, 2010.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.