ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'dan Akar'a şok F-35 mektubu: Çıkın gidin!

ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'dan Akar'a şok F-35 mektubu: Çıkın gidin!

Türkiye’nin F-35 ortak üretim programından 31 Temmuz 2019'da çıkarılacağı ileri sürüldü. ABD Savunma Bakan Vekili Shananan’ın Akar’a gönderdiği mektubuna göre Türk Pilotlarının üslere girmesi yasaklanıyor.

Hollanda merkezli Scramble’ın haberine göre, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Hulusi Akar’a bir mektup göndererek, Luke Hava Kuvvetleri Üssü (AZ) ile Eglin Hava Kuvvetleri Üssü (FL)'nde F-35 eğitiminde bulunan Türk pilotların, 31 Temmuz 2019’da üslerden ayrılmasını istediklerini bildirdi. İddiaya göre bu tarihten itibaren Türk Hava Kuvvetleri personelinin üslere girmesi yasaklanacak.

Aynı iddiayı bugün Foreign Policy (FP) de dillendirdi. FP, ABD Savunma Bakanlığı'ndan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Patrick Shanahan'ın, S-400'lerin satışından vazgeçmeyen Türkiye'ye karşı ciddi adımlar atmayı düşündüğünü, bunları da Türk mevkidaşı Hulusi Akar'la paylaştığını yazdı.

Habere göre Shanahan, 6 Haziran'da Milli Savuma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektubunda, 31 Temmuz'da Türkiye'nin F-35 programındaki yerinin tamamen askıya alınacağını, ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Kuvvetleri Üssü ve Florida eyaletindeki Eglin Hava Kuvvetleri Üssü'nde eğitime katılan 42 Türk pilotun, S-400'lerden vazgeçilmediği takdirde 31 Temmuz'da ülkeyi terk etmek zorunda kalacağını, bir daha hiçbir Türk Hava Kuvvetleri personelinin bu üslere girmesine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Eğitim gören Türk pilotlara haziranda 20, temmuz-kasım arasında da 14 yeni öğrencinin katılması planlanıyordu. Ancak Ankara'ya gönderildiği belirtilen mektupta, bu eğitimlerin askıya alındığı yazıyor.

FP, Türk savunma sanayinin F-35 programına 31 Temmuz sonrasında katılmayacağını, Türkiye'nin yaptığı katkının alternatif kaynaklardan alınacağını, 12 Haziran'da yapılacak tüm program ortağı hükümet ve şirket yetkililerin bir araya geleceği CEO yuvarlak masa toplantısına da Türkiye'nin davet edilmeyeceğini yazdı.

Ancak Ankara S-400'lerle ilgili kararını değiştirirse, Pentagon'un bu kararını gözden geçireceği de mektuba eklendi.

FP'ye konuşan üçüncü bir Pentagon yetkilisi de, mektup gönderilmeden önce iki bakanın yaptığı bir telefon görüşmesinde, tüm bu adımların görüşüldüğünü ve Ankara'nın daha önceden haberinin olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansı da bugün servis ettiği bir haberde, ABD'nin Türkiye'den yeni pilot göndermemesini istediğini, fakat ABD'deki Türk pilotların eğitimlerinin devam edeceğini ileri sürmüştü.

EKİPMAN TESLİMATI ENGELLENDİ

F-35 savaş uçaklarının üretim ortaklarından biri olan Türkiye, uçakların geliştiricisi Lockheed Martin'e 9 milyar dolar karşılığında 100 adet F-35A siparişi vermişti. ABD ise daha önce S-400'leri bahane ederek F-35 ile ilgili ekipmanların Türkiye'ye teslimatını durdurma kararı almıştı.

 

İşte radara yakalanmayan hayalet uçak F-35

 

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.