ABD'den WikiLeaks kurucusu hakkında suç duyurusu

ABD'den WikiLeaks kurucusu hakkında suç duyurusu

ABD, bugün gözaltına alınan WikiLeaks kurucusu Assange hakkında 'ABD ordusuna ait gizli belgelere ulaşmak için Chelsea Manning'e yardım etmekten' ötürü suç duyurusunda bulundu.

ABD Adalet Bakanlığı, bugün gözaltına alınan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange aleyhinde suç duyurusunda bulundu ve kendisini bilgisayar müdahalesinde bulunmak ve gizli verileri çalmak için Chelsea Manning ile görüşmekle suçladı.

Bugün sabah saatlerinde İngiliz polisi tarafından sığındığı Ekvador büyükelçiliğinde gözaltına alınan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD tarafından ABD gizli belgelerine ulaşmak için eski ABD ordusu mensubu Chelsela Manning'den yardım alması nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu.

ABD’de eski ordu istihbarat analisti olan Manning, ABD'nin askeri ve diplomatik sırlarını 2010 yılında WikiLeaks ile paylaşmakla suçlanıyordu.

EKVADOR ELÇİLİLİĞİNDE 7 YIL SÜREN SÜRGÜN

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine başvurmuş ve sığınmıştı.

Yine İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador hükümeti, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti. Ekvador hükümeti, Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

ABD'li savcılara göre Manning, içerisinde gizli belgelerin bulunduğu ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarına erişim için gerekli şifreyi Assange'a seriş etmişti.

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.