Aciz kişiler şiddet uygular

Aciz kişiler şiddet uygular

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü’ kapsamında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kadına yönelik şiddetin hem Türkiye hem dünya genelinde arttığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin 2019 raporu var. O raporda Türkiye ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Amerika’dan daha öndeyiz. Raporda hayatı boyunca “bir defa fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldım” diyen kadınlar baz alınmış. 2010’lu yıllarda Türkiye’de şiddetten ölen kadınların sayısı 100 civarındaydı. Şimdi 400 civarında” dedi.

 

 

 

“ŞİDDET VAHŞİ BİR DUYGU”

Kadına yönelik şiddetin psikolojik, biyolojik ve fiziksel pek çok yönü olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Şiddet kendisini sözlü olarak ifade edemeyen ilkel ve vahşi toplumların özelliğidir. İlkel toplumlarda şiddet normal karşılanıyordu fakat insan medenileşti. 21. yüzyılda bilgi çağına geçildi. Artık zihinsel güç ön planda. Fiziksel güç ikinci plana geçti. Şiddet uygulayarak sonuç almaya çalışan kültürler ilkel kültürler” dedi.

 

 

 

 

“ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR”

Stres altında erkek ve kadın beyninin farklı çalıştığını, erkek beyninin stres altında yalnızlık istediğini, kadın beyninin ise paylaşarak rahatladığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Genetik kodlarımız bu şekilde. İki taraf da stres altındaysa erkek yalnızlık ister, kadın ise paylaşmak ister. Bu durumda çatışmalar ortaya çıkabilir.

 

 

 

 

Erkek böyle durumlarda kadını susturmak yerine konuşup rahatlama, kadını sevdiğini hissettirme yoluna gitmeli. O zaman kadını anlamak gerekmez, sevdiğini hissettirmek kadınlara daha iyi gelir ama kadının da erkeğin stresli olduğu zamanlarda onu anladığını ifade etmesi yeter” diye konuştu.

 

 

 

 

GİZLİ DEPRESYON ŞİDDET SEBEBİ

Kadına yönelik şiddet olaylarında şiddet uygulayan erkeklerde gizli depresyon görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gizli depresyon, seratonin azalması kişilerde stres yapıyor. Şiddete yönelim oluyor” dedi. Eşinin şiddet göstermesini kendisine değer verilmesi olarak algılayan kadınların olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun çok yanlış olduğunu ve bu anlayışın düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Tarhan, şiddete maruz kalındığında bunun asla kabul edilmemesi ve mutlaka karşı çıkılması gerektiğinin de altını çizdi.

 

 

 

 

ŞİDDETLE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Bir insanın kesinlikle şiddeti sorun çözme aracı olarak görmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Şiddete başvuran kişiler, aciz olan kişilerdir. Şiddete maruz kalan kadınlar da sessiz kalmasınlar. Eşlerinin hisseden değil, düşünen beynini harekete geçirsinler. Erkek de bu sefer kendi kendine yöntemler geliştirmeye başlar” dedi.

 

 

 

“EN ÖNEMLİ NEDEN EGO”

Evde var olan şiddetin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evde şiddet varsa, fiziksel ya da duygusal şiddet varsa çocuklar da bunu izliyorlar. Şiddet uygulayan erkeklerin özgeçmişine baktığımızda o erkeklerin geçmişinde de şiddet vardır. Şiddet en çok kadın ve erkek arasında ego savaşları olduğu zaman ortaya çıkıyor” dedi.

 

 

 

 

İDEAL EVLİLİK MÜMKÜN

Aşkın evliliğin sebebi değil, sonucu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eğer iyi iş birliği kurmayı başarabiliyorsak, ortalama bir sevgi aşka dönüşebiliyor. İş birliği kurulamıyorsa, aşk buharlaşır. Genellikle evliliği yıkan inatçılıktır. İnatçı kişide zihinsel esneklik yoktur. Doğru olan itaat gönüllü itaattir. Korkuyla ve tehditle eşini yönetiyorsan, sen teröristsin, sen acizsin demektir. Aciz kimse korkuyla yönetmeye çalışır. İdeal eş güven verir. İdeal eş buyurgan olmadan yönetir. Evliliğe yatırım yapılırsa evlilik cennetin bahçelerinden biri olur. Evlilik güzel bir evlilik olursa insanın sığınağı haline gelir. Böyle bir evlilik hayal değil, mümkündür”

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.