Amazon'da köle düzeni

Amazon'da köle düzeni

Online perakende devi Amazon’daki kötü çalışma koşulları, isyan noktasına getirdi. Çalışma koşulları bir kez daha gündeme geldi ve Amazon’a büyük tepki gösterildi. İşte ayrıntılar;

Amazon'da köleliği andıran çalışma koşullarıyla ilgili şikayetler yıllardır devam ediyor. Bayram günlerinde izin, vardiyada yeterli uzunlukta mola ve uygun ücret Amazon'da çalışma koşulları arasında yer almıyor.

Şirketin ABD'deki merkezlerinde çalışanlarının bir bölümünün gıda yardımının da aralarında bulunduğu federal yardımlara başvurmak zorunda kalmalarının ortaya çıkmasının ardından senatör Bernie Sanders bir yasa önerisi hazırladı.

Sputnik’in haberine göre; Amazon’un sahibi Jeff Bezos'un adına atıf yapan "BEZOS'u Durdur Yasası" taslağı, Amazon gibi büyük vergi mükelleflerinin çalışanlarının ücretsiz sağlık hizmeti, gıda kuponları gibi yardımlara ihtiyaç duymaları halinde, bu yardımların maliyetlerine ilgili şirketin de ortak olmasını öngörüyor.

Milyar dolarlık Amazon, bazı çalışanlarına saat başına yalnızca 11 dolar ödüyor. Bu miktar ABD koşullarında yaşanılabilir bir ücret olmaktan oldukça uzak. Amazon ise bu iddiaları ve suçlamaları reddediyor.

AMAZON'UN SATIN ALDIĞI ŞİRKETTE KORKU HAKİM

Öte yandan Bezos'un satın aldığı marketler zinciri Whole Foods'un işçilerinin Amazon'daki korkunç çalışma şartlarından ötürü sendikalaşmaya başladıkları belirtiliyor. İşçilerin halihazırda zaten yeterli olmayan sosyal haklar ve maaş başlıklarında gerileme bekledikleri, işten atılma korkusu yaşadıkları ABD basınına yansıyan bilgiler arasında.

ABD'deki ve dünyanın dört bir yanındaki Amazon işçileri daha önce, Kara Cuma ve Amazon Prime Day gibi büyük satış günlerinde greve gittiler. Kötü çalışma koşullarını gösteren ve deneyimlerin paylaşıldığı YouTube videolarının sayısı da her geçen gün artıyor.

TUVALETE GİTMEK İÇİN YETERLİ VAKİT YOK

İngiltere'de yapılan gizli bir araştırma, Amazon tarafından konulan ve neredeyse imkansız zaman hedeflerini tutturabilmek için çalışanların tuvalete gitmek yerine çöp kutularına ve şişelere idrar yapmak zorunda kaldıklarını ortaya çıkardı.

Araştırmanın yayımlanmasının farklı yerlerde ve değişik pozisyonlarda benzer durumun yaşandığı belirlendi. New York Post'a konuşan sürücüler, şirketin koyduğu zaman hedefleri ve bu hedefleri tutturamamaları halinde işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları nedeniyle idrarlarını minibüslere yapıp daha sonra temizlemek zorunda kaldıklarını söylediler.

YARALANAN İŞÇİYE HASTANEDEN ÖNCE İŞİ BİTİRMESİNİ SÖYLEDİLER

Farklı ülkelerdeki Amazon depolarında bugüne kadar bazıları basına da yansıyan iş kaynaklı pek çok yaralanma vakası meydana geldi.

İngiliz Mirror gazetesi muhabiri, kimliğini gizleyerek girdiği Amazon'da beş hafta geçirdikten sonra, yaralanmaların yanı sıra çalışanların iş yerinde çöktüklerini, panik atak, kas problemleri ve başka sağlık sorunları yaşadıklarını bildirdi.

Business Insider'a konuşan bir Amazon sürücüsü, elinin kapıya sıkışması nedeniyle tıbbi bakıma ihtiyaç duymasına karşın şirket yetkililerinin kendisine önce işi bitirmesi talimatı verdiklerini söyledi.

TATİLLERDE FAZLA MESAİ

Amazon çalışanları, özellikle bayram ve tatil sezonlarında fazla mesai yapmaya zorlanıyor. ABD'deki çalışanların önemli bir bölümü ülkedeki en önemli ve ailelerin bir araya geldiği ender bayramlardan biri olan Şükran Günü'nde izin kullanamıyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.