Artık mevlitler gazino, konser havasında...

Artık mevlitler gazino, konser havasında...

Bir mevlütte çekilen görüntüler sosyal medyayı salladı. Görüntülerde şaşalı bir kıyafet giyen kadın bir ses sanatçısı edasında salona gelerek müzik eşliğinde ilahi okuyor ardından mevlüt okumaya geçiyor.

Twitter'da yayınlanan bir mevlit videosu gündeme bomba gibi düştü. Yeni doğan bir bebek için evde düzenlenen mevlitin görüntüleri internette yayınlanınca büyük tepki topladı. Görüntülerde yeni doğan bir bebek için düzenlenen mevlitte adeta bir popçu gibi hareket eden kadının şovu var.

Bir anda paylaşım rekorları kıran video ile birlikte sosyal medya da ikiye bölündü. Görüntüleri eleştiren kesim 'böyle mevlit mü olur, İslam’ı ne hale getirdiniz' derken diğer bir kesim ise 'Ne var bunda' dedi...

İşte tepki çeken o görüntüler;

Mevlit nedir?

Mevlit, özel günlerde (sünnet töreni, hac dönüşü, asker uğurlama, bir ölümün 40. günü gibi) ve kutsal gecelerde, Hz. Muhammed’in doğumunu anlatan edebî metinlerin makam ve usûl ile okunmasıdır. Türkçeye Arapça’dan girmiş olan kelime, “Peygamberin doğum günü” anlamında da kullanılır.

Halk arasında mevlit, mevlüd, mevlüt olarak da söylenmektedir. Edebî bir terim olarak ‘Mevlüt/Mevlit’, peygamberin doğumunu, hayatından kısa pasajları, mucizelerini anlatan mesnevi tarzındaki metinlerin tümüne verilen isim olmakla beraber, İslâm edebiyâtında bir edebî türdür. Günümüzde Türkiye’de bu türün en tanınan örneği, Süleyman Çelebi‘nin 15. yüzyıl tarihli “Vesîletü’n Necât” (Kurtuluş Vesilesi) ismini taşıyan manzum, Türkçe eseridir. Bu nedenle “mevlît” kelimesi ile kastedilen çoğunlukla Süleyman Çelebi’nin söz konusu eseridir. Türkçede olduğu gibi Arapça, Kürtçe, Arnavutça gibi birçok dilde de mevlidler yazılmıştır.

Türkçe mevlid geleneğinde olduğu gibi özel günlerde ve kutsal gecelerde okunduğu gibi, diğer zamanlarda da isteyenler tarafından okunmaktadır. Musikî terimi olarak “mevlîd”, cami ve tekke musikisinin bir türünü ifade eder. İslâm musikîsinde “Mevlîd” okuyanlar, Farsça'dan türetilmiş “mevlidhan” tâbiri ile nitelendirilir. Günümüzde icrâ edilmekte olan mevlid bestesini, 17. yüzyılda Bursalı Sekbân adlı bir musikîşinas tarafından bestelendiği sanılmaktadır.

siyasetcafe.com

 

 

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.