Asılsız ihbar eden yandı!

Asılsız ihbar eden yandı!

112 Acil hat tek numarada birleşiyor, asılsız ihbara 250 lira ceza kesilecek.

Acil çağrı numaralarının 112'de birleştirilerek tek çağrı sistemine geçilmesi konusunda gerekli yönetmelik yürürlüğe girdi. Artık vatandaş her acil çağrı için ayrı bir numarayı aramak zorunda olmayacak. Bir vatandaş 112'yi aradığı zaman karşısına bir çağrı alıcı çıkacak, çağrı alıcı gerekli bilgileri aldıktan sonra olay hangi birimi ilgilendiriyorsa aynı merkezde bulunan o birime aktaracak. Bütün bu işlemler çok kısa sürede işleme konulacak ve olay neticelenene kadar takip edilecek. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne asılsız ihbarda bulunanlara, Kabahatler Kanunu’na göre 250 TL para cezası verilecek.


İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev Ve Çalışma Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, büyükşehir belediyesi bulunan illerde valiliğe bağlı olarak kurulan yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde kurulan acil çağrı merkezlerinin işleyişine dair usul ve esasları düzenliyor. Yönetmelik kapsamında Türkiye'de halen acil çağrılarda aranan ambulans için 112, polis için 155, itfaye için 110, jandarma için 156, sahil güvenlik için 158 ve orman için 177 gibi numaraların hepsi 112 numarası altında tek bir merkezde toplanacak.
 
Yönetmelik, acil çağrı merkezlerinin kuruluş, görev ve çalışmalarına ilişkin usul ve esasları, personelin ve ilgili kurumların görev, yetki ve sorumlulukları ile acil çağrı hizmeti kapsamında yararlanılan her türlü donanımın temin ve kullanımında uyulacak hususları kapsıyor. Büyükşehir belediyesi bulunan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, diğer illerde ise valilikler bünyesinde, il mülki sınırlarını kapsayacak şekilde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarına giren her türlü acil çağrının karşılanması, sevk ve koordine edilmesi amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü kurulacak. Müdürlük, idari, bilgi işlem ve teknik hizmetler, muhasebe ve satın alma, kalite koordinasyon ve değerlendirme bürolarından oluşacak.
 
Çağrı Merkezi Müdürlüğü, il genelinde, il jandarma komutanlığı, il emniyet müdürlüğü, varsa sahil güvenlik bölge veya grup komutanlığı, belediyeler, orman bölge veya işletme müdürlüğü, doğa koruma ve milli parklar bölge veya şube müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü, il afet ve acil durum müdürlüğü ile valilikçe belirlenen diğer kurumların görev alanına giren acil çağrıları 24 saat sürekli erişim esasına göre karşılayacak ve bu hususta gerekli tedbirleri alacak.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği müsteşar yardımcısı başkanlığında; İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile çağrı merkezleri ile ilişkilendirilen diğer kurumların genel müdür veya birim amiri düzeyindeki temsilcilerinin katılımıyla Acil Çağrı Hizmetleri Merkez Koordinasyon Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, ülke genelinde uygulanacak hizmet standartları ile politikaları tespit ederek, planları, ilgili bakanlıklar ve kurumlar arasında koordinasyonu gerektiren konularda karar alacak ve uygulanmasını takip edecek. Komisyon, mart ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa toplanacak. Başkan gerektiğinde Acil Çağrı Hizmetleri Merkez Koordinasyon Komisyonunu ayrıca toplantıya çağırabilecek.

VAKA KAYDI AÇILAN ÇAĞRILAR ON YIL SAKLANACAK

Çağrı merkezlerinde bulunan her türlü kişisel bilgi veya belgenin gizliliği esas olacak. Çağrı merkezi görevlileri görevleri nedeniyle elde ettikleri bu bilgi veya belgeleri, çağrı merkezi işlemleri dışında ilgili kişinin izni olmadan veya kanunlarla yetkilendirilen ve görevlendirilen merciler ile görevleri ile ilgili olarak muttali olanlar dışında hiçbir kişi ya da kurumla paylaşamayacak. Çağrı merkezine yapılan aramalara ilişkin yazılı ve sesli kayıtlar, vaka adli soruşturmaya konu olduğunda, Cumhuriyet Başsavcılığı veya yetkili mahkemesince istenilmesi halinde ve idari soruşturmalarda görevli müfettişlere veya muhakkiklere verilecek. Diğer soruşturmalarda soruşturmayı açan kurumun en üst amirinin yazılı talebi üzerine verilebilecek.

Görüşme kayıtlarını izinsiz alan, açıklayan veya başka kişi, kurum ve kuruluşlara yetkili makamın bilgisi, izni dışında verenler, görevlerini aksatan veya yerine getirmeyenler hakkında gerekli adli ve idari işlemler derhal başlatılacak. Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bunun tekerrür hâlinde bu ceza iki katı olarak uygulanacak.

Çağrı merkezince sunulan hizmetlerle ilgili kayıtlar, ilgili mevzuat hükümlerine göre muhafaza edilecek. Vaka kaydı açılan çağrılar 10 yıl, vaka kaydı açılmayan çağrılar ise bir yıl süre ile saklanacak. Teknik arızalardan dolayı seslerin kaydedilemediği veya kayıtlara ulaşılamadığı durumlarda tutulan diğer kayıtlardan yararlanılacak. Arıza ve kesintilerin açıklamaları gerekçeli olarak ilgili kurumlara gönderilecek.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.